A színjátszók vezetői közösségi fórumokon hozzák össze az embereket

2019.11.22. 07:45

Történetek Martonvásárról, három tervezett előadásban

Különleges vállalkozásra készül a MASZK Egyesület, amely a kisváros történetét szeretné feldolgozni színpadon.

Bokros Judit

A második kreatív közösségi fórumon a közös pontok megtalálása is a játék része volt Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Milyen találkozások, történések alakították és alakítják Martonvásár életét? Milyen az emberek egymáshoz való viszonya? Mik a közös pontok? A különbségek? Egyebek mellett ezeket járták körül a múlt hétvégi, második közösségi fórumon, amelyen előzetes jelentkezés alapján vehettek részt martonvásári, illetve a településhez kötődő emberek.

A Brunszvik–Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár színpadán a MASZK színjátszócsoportjának részéről Resetár Dániel és Hlinyánszky Doma színészek, drámapedagógusok fogadták a nyolc résztvevőt, akik különböző korosztályokból kerültek ki.

Doma elmondta: a MartON című előadásra készülve kérték a helyiek, martonvásári kötődésűek segítségét. Csoportjuk a kisváros történelmét igyekszik feldolgozni, ám az már biztos, hogy ez egyetlen előadásban lehetetlen vállalkozás volna. Ezért három éven át tartó projektet terveznek, s az első bemutató lesz idén december 14-én. Ebben a darabban Mátyás király koráig jutnak a „nyomokban valóságelemeket” is tartalmazó cselekménnyel.

A második kreatív közösségi fórumon a közös pontok megtalálása is a játék része volt
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Azt már Resetár Dánieltől tudtuk meg, hogy az előkészületek során történelmi tényeket vettek alapul, majd ezek köré történeteket írtak. Az első ötlet az volt, hogy a mai Martonvásárról szóljon a darab, ám annyira szerteágazó sztorikat kaptak, hogy pár hónapja eldöntötték: nem csupán a jelennel, hanem a múlttal is foglalkoznak. A darab szövegét Doma írja, és ő a rendező is.

A második közösségi fórumon a kreativitást helyezték előtérbe, és játékos feladatokon keresztül igyekeztek feltérképezni a várost. A feltérképezést szó szerint is lehetett érteni, mert a résztvevők a színpadon többnyire egy Martonvásárt körvonalazó területen belül lépkedtek.

A bemutatkozó kör után először azt próbálták egy-egy szóval, kifejezéssel érzékeltetni, kinek mit jelent az otthon. A játékba a két drámapedagógus is bekapcsolódott.

Ilyen megfogalmazások hangzottak el: „az otthon az a hely, ahol bátran merek álmodni”. Vagy: „az a hely, ahol nem félek, ahol szeretet van”. Másoknak az otthon a feltöltő bázis, a biztonság, a melegség, sőt van, akinek az a közeg, ahol bátran járkálhat meztelenül…

Hlinyánszky Doma irányított, de maga is beszállt a játékba
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Doma ezután különféle feladatokat adott a „játékostársaknak”, de minden kötelezettségtől mentesen. Eljátszhatták például, milyen az, amikor találkozik egymással a jó szomszéd és a rossz szomszéd, majd lassan eljutottak odáig, hogy szűkebb körből kiindulva a tágabb csoportra vonatkoztatva találják meg a közös pontokat. Kiderült: mindenki írt már dolgozatot, s mindannyian futottak már busz után…

Ezt követően egyre inkább Martonvásárra terelődött a szó, és a résztvevők örömmel fedezték föl, ki sétált már egyedül a kastélyparkban, illetve hányan ebédeltek legalább egyszer adott étteremben.

Az eddigi találkozók és a színjátszó csoport munkájának gyümölcsét december 14-én, szombaton lehet először látni a BBK-ban, ám a fórumok és a játék folytatódik, hamarosan a civil szervezeteket próbálják meg összehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában