Egészség, megelőzés

2024.02.07. 14:30

Ingyenes program indul a demencia megelőzésére

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központ vezetésével Magyarországon először időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató intervenciós program indul, amelyre Ön is jelentkezhet. A program ingyenes!

Feol.hu

A fizikai és társas aktivitás fontos szerepet játszik az időskori demencia megelőzésében

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az agy egészségének megőrzése korunk egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági kihívása. Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága, és drámai méreteket öltött annak családokra, társadalomra, gazdaságra és egészségügyre gyakorolt hatása. A demencia világszerte legkevesebb 50 millió embert sújt világszerte és a velejáró költségek meghaladják a 850 milliárd eurót. A hatékony gyógyszeres kezelés hiányából fakadóan a tudományos és klinikai kutatások előterébe a demenciát okozó betegségek minél korábban történő azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került.

A legújabb kutatási eredmények egyre jelentősebb szerepet tulajdonítanak az életmódnak és a környezeti hatásoknak az időskori szellemi és fizikai egészség megőrzésében. Kimutatták, hogy tudományosan megtervezett életmóddal akár 40 százalékkal csökkenthető az időskori idegrendszeri betegségek kialakulása. Azok az életmód programok bizonyultak leginkább hatékonynak, melyek egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitás és a társas kapcsolatok megőrzését, és segítenek az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában.

Most Önnek is lehetősége van arra, hogy megőrizze jóllétét! Az induló programba a 65-75 éves korosztály tagjait várják, akik egy 8 hónapos, csoportosan végzett intervenciós programban vehetnek részt, amely egyidejűleg támogatja a fizikai és szellemi aktivitást, a társas kapcsolatokat és az egészséges táplálkozási szokásokat. Ha van heti háromszor egy órája és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség részévé válni, jelentkezzen a [email protected] e-mail címen vagy a 30/116 9750-as telefonszámon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában