Csapatépítő program

2023.05.31. 17:00

Megemlékezés és előszállási túra

A NaTE, vagyis a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület összefogásra buzdítja az érdeklődőket a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

Kecskés Zoltán

Ismét biciklire pattantak a nagykarácsonyiak. Ezúttal Előszállásra tekernek a Nemzeti Összetartozás Napján.

Forrás: Egyesület

– Szombaton (június 3-án)szeretettel várunk minden érdeklődőt, hogy tartson velünk és helyezzük el az emlékezés mécseseit a Trianoni Emlékműveinknél, mondjunk el egy verset, egy közös imát – tudtuk meg a Szekeres Béláné elnök asszonytól, aki emlékeztetett miért is oly fontos évről évre emlékeztetnünk magunkat erre a napra:

– A történelmi Magyarország sorsát megpecsételő, a 20. század legnagyobb magyar nemzetvesztését és történelmi tragédiák sorát előidéző trianoni diktátumot 1920. június 4-én, az első világháború lezárásaként írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában. A Magyarországra rákényszerített trianoni békeszerződés alapján Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. Románia megszerezte a Partiumot és Erdélyt, a délszláv állam a Délvidéket, Csehszlovákia pedig a Felvidéket és Kárpátalját. A trianoni béke egy erőszakos diktátum volt, és a nyomában fellépő helyzet, a győztes-vesztes ellentét kiéleződése nemcsak a 20. század második felének nemzetközi politikáját, a magyar revíziós törekvéseket, a megszerzett területekkel gazdagodó új államok görcsös védelmét, és az újabb világháborút idézte elő. A magyar nemzet szétszakításával, a magyar állam ellehetetlenítésével, a magyarokat sújtó kollektív erőszakkal és megbélyegzéssel egy ezeréves állam és nemzet sorsát pecsételte meg végérvényesen – húzta alá Szekeres Béláné majd a programra is kitért:

– A találkozót   8:45-re hirdetjük a nagykarácsonyi Trianoni Emlékműnél, ahol szavalattal, közös imával és mécses gyújtással emlékezünk a szomorú eseményekre. Majd ezt követően kerékpáros túra indul Előszállásra, ahol az  Előszállási Ifjúsági Egyesület idegenvezetésével megtekinthetjük a település nevezetességeit. A délutánt közös fagyizás, állatkert látogatás teszi felejthetetlenné. A csatlakozási szándékát kérjük mindenki jelezze a június 1. 12:00 óráig a 06203771898-as telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában