Tennivalók, szemléletformálás, tájékoztató kiadvány

2023.01.24. 13:19

Vetélkedő a vízmegtartás fontosságáról Úrhidán

Játékos vetélkedőt rendezett a Zöldellő Sárrét Egyesület és Úrhida Önkormányzata a vízmegtartás fontosságáról vasárnap a közösségi házban. A megmérettetésen családok, szomszédok, baráti társaságok vettek részt.

V. Varga József

Az egyik feladat során víztisztítót kellett készíteni pet-palackból. A képen balról jobbra: Belányi Lili, Sági Kata és Bátor Blanka

Fotó: Müller Szandra

Nagy hangsúlyt fektetnek a településen egyebek között a csapadékvizek megfelelő hasznosítására. A vonatkozó projekt a Vízmegtartás a ház körül címet viseli, s szeretnék általa bevonni a lakosságot a mindennapi tennivalókba, szemléletformálással fokozni a takarékoskodást. Amint Bognár József polgármestertől megtudtuk: ezt a cél szolgálta, szolgálja a kerékpártúra a környék vizes élőhelyire, a Gaja Környezetvédő Egyesület előadása, iskolai és óvodai foglalkozások, gyakorlati bemutató a települési vízmegtartó fejlesztések kapcsán egy helyi családi ház kertjében, játékos vetélkedő a víz, a vízmegtartás témájában.

A vízmegtartás ház körüli módszereiről tájékoztató kiadványt is megjelentetett az önkormányzat egy környezetvédelmi pályázat támogatásával.

A település gerincét jelentő Kossuth utca szakaszos felújítása és csapadékvíz-elvezetése következtében mára a tömegközlekedéssel érintett teljes szakaszon megoldott a csapadékvíz-elvezetés és rendelkezésre áll a biztonságos járda. A jelenlegi rekonstrukciós projekt a befejezéséhez közeledik, és reményeik szerint a fejlesztés eredményeképpen a település központi területének vízrendezési helyzete nagymértékben javulni fog. A csapadékvíz egy részét a szabadidőpark körül kialakított szikkasztó árokba vezetik, amely táplálja az itteni növényzetet.

Úrhida egyes mellékutcái és Sárszentmihály külterületével szomszédos szakasza különösen veszélyeztetett, ezért tervben van három záportározó kialakítása is, melyek egyenként 800 köbméter vizet tudnak megtartani.

Az első helyezett KLB csapatnak a Zöldellő Sárrét Egyesület képviseletében Tóthné Balázs Kata (b1) és Kecskés Timi (b3) adta át az ajándékkosarat          
Fotós: Müller Szandra 

Ajánlást is nyújtanak a lakosoknak, hogy milyen lista segítségével tartható meg a víz a ház körül. A lakásban például mindig elzárom a csapot, amikor nincs rá szükségem (zuhanyozás, hajmosás, fogmosás közben). A fürdőkádban maradt vizet újra használom (takarítás, WC-öblítés). Víztakarékos mosóprogramot választok. Lehetőség szerint mosogatógépet használok. Környezetbarát tisztító- és tiszálkodószereket alkalmazok. A kertben gyűjtöm az esővizet, melyet például locsoláshoz használok. Fákkal árnyékolom a talajt. Víztakarékos locsolórendszert, csepegtető öntözést használok. Kerti medence helyett az árnyékos kertben hűsölök. (A lista a helyi sajátosságok figyelembevételével bővíthető.)

A vasárnapi vetélkedő feladatai között játék a betűkkel, elmebajnokság, víz-kvíz, keresztrejtvény, kiselőadás és pet-palackból víztisztító készítése is szerepelt. Az első helyezést végül a KLB csapat szerezte meg, név szerint Sági

Kata, Belányi Liliána, Bátor Blanka. Második lett a Vízfejűek (Belányi László, Belányi Levente, Knauer Kriszti, Soós Tamás) különítménye, harmadik pedig a Ráczék névre hallgató gárda (Viki, Robi, Kamilla, Olivér, Patrik).

A rendezvényen az önkormányzatot Müller Szandra, a Zöldellő Sárrét Egyesületet Tóthné Balázs Kata és Kecskés Timi képviselte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában