A természete szeretete

2022.10.05. 07:00

Túrázni hívnak a csóri természetjárók

Az egyesületek társadalomformáló szerepe egyre jelentősebbé válik napjainkban. Az újonnan alakult egyesületnek sem vállalkozik kevesebbre, mint környezetük testi-lelki támogatására.

Hajdú Marianna

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

Egy szép nyári napon, 2022. augusztus 9-én, tíz lelkes civil úgy döntött, hogy megalakítja a Levendula Természetjáró Egyesületet. Azt mondják, az ok egyszerű volt. A csapat szívesen járja a természetet, van közöttük, aki a helyi túraútvonalakat ismeri alaposan, van, aki az állat- és növényvilágot. 

Egy valami viszont közös bennük: a természete szeretete. A természetjáráson kívül az egyesület fő célja az, hogy hagyományőrző, közösségfejlesztő és kulturális programokat szervezzenek Csór lakosai számára. Ezek bővítésére és színvonaluk emeléséhez pályázatokat kívánnak beadni a jövőben. Tervben van még különböző infrastrukturális fejlesztés is a községben, melyet szintén pályázat révén szeretnének kivitelezni. 

A kirándulás, a természetben való mozgás magával értetődő módon karöltve jár az egészséges életszemlélettel, mind fizikai, mind mentális síkon.

Fotós: Hajdú Marianna / FMH

Így megalakulásuk után rövid időn belül megszervezték első önálló rendezvényüket az Idősek napja alkalmából, ahol a Csóri Csivitelő Óvoda gyermekei és a Csóri Mátyás Király Általános Iskola tanulói emelték részvételükkel az est fényét. A következő program sem várat sokáig magára, hiszen október 9-én 17 órakor a csóri Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Színtérben A lelki egészség fenntartásának lépései című beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. Szó lesz majd a praktikák gyűjtéséről, interaktív módon, illetve a a különböző szűrővizsgálatok   – többek között a mammográfiás szűrővizsgálatok és egyéb megelőző programok – fontosságáról. Ebben a hónapban nem maradhat el a Gyalogló hónap keretében megrendezett 5 km-es séta sem, mely október 22-én, délután három órakor kezdődik, gyülekezési helye a csóri művelődési ház lesz.

Gombaszögi-Szalai Tímea, az alapítvány elnöke Kemény Bertalan szavait idézte: „Nem a vidék népességmegtartó képességre van szükség, hanem a képességmegtartó népességre”.

Az alapító tagok: Müllnerné Paitli Éva (alelnök), Magdics Márta (pénztáros), Németh Istvánné (titkár), Abdai-Csete Anna, Calanni-Fraccono Klára, Hajnal Zsuzsanna, Szabó Gyuláné, Szalai Istvánné, Varga Lászlóné (tagok).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában