Nem mindegy, mi kínoz

2021.12.18. 15:00

Milyen gyógynövények valók köhögésre?

FMH

Többfajta gyógynövényből készült tea is bevethető a köhögés ellen, érdemes kipróbálni ezeket!

Forrás: shutterstock

A köhögésnek két alapvető fajtája van, ha tisztában vagyunk, épp melyik kínoz minket, akkor könnyebb rá gyógyírt találni. Száraz köhögésnek azt nevezzük, amikor a köhögés nem jár váladékkal és gyakran rohamokban tör elő. A száraz köhögésre köhögéscsillapító, nyugtató hatású gyógynövényeket használunk. Kiváló köhögéscsillapító gyógynövény lehet a szurokfű, bodzavirág, apróbojtorján, fehér akácvirág. Ezeket felváltva vagy egymással egyenlő arányban összekeverve is lehet fogyasztani, napi 1-3 csészével. 

Hosszan tartó száraz köhögésre ajánlott a nyálkatartalmú gyógynövényekből készült tea fogyasztása is, mert ezek az irritált nyálkahártyán védőbevonatot képeznek, ilyen például a mályvagyökér vagy levél, a lándzsás útifű és az izlandi zuzmó. 

Ezzel ellentétben, hurutos köhögés esetén váladék is távozik a légutakból. Ilyenkor tehát köptető hatású gyógynövényekből célszerű teát készíteni, amelyre kiválóak a nyákoldó szaponin-, illetve a magas illóolaj-tartalmú gyógynövények. A legjobb természetes hurutoldó szer a borostyán, az ökörfarkkóró, a mezei kakukkfű, a hársfavirág vagy a lándzsás útifű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában