gyűjtői szenvedéllyel

2018.04.18. 23:14

Kiállítás meséli el a Herendi porcelánok történetét

A tárlatot, amely a kezdetektől mutatja be a porcelánmanufaktúrában gyártott darabokat, Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

Herend, 2018. április 18. Áder János köztársasági elnök (elöl) és felesége, Herczegh Anita (b) megtekinti a Herend - gyűjtői szenvedéllyel című kiállítást a Herendi Porcelánmúzeumban 2018. április 18-án. A herendi porcelánmanufaktúra alkotásaiból nyílt tárlatot, amely a kezdetektől mutatja be az üzemben gyártott darabokat, a köztársasági elnök nyitotta meg. Balról Mádi László (b3), aki a a gyűjtők képviseletében vett részt a megnyitón. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A herendi porcelánmanufaktúra magángyűjteményekben lévő alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a herendi porcelánmúzeumban gyűjtői szenvedéllyel címmel.

A megnyitón Áder János azt mondta: a manufaktúra története jól példázza, hogy a gazdasági felemelkedés a nemzeti felemelkedés záloga is. Az államfő Kossuth Lajos 1842-ben elhangzott szavait idézve úgy fogalmazott, hogy minden nemzet arra törekszik, hogy megteremtse saját iparát, és a szorgalmat áldás követi, a munkás igyekezet nyomdoka megtermékenyül. Áder János emlékeztetett: ebben az időben Kossuth az első magyarországi ipari kiállítás megszervezésén dolgozott, és komoly szerepe volt a seregszemlét szorgalmazó iparegyesület életre hívásában.

Az egyesület munkálkodásának köszönhetően a 16 éves herendi manufaktúra lépett először kiállításával a széles nyilvánosság elé, képviselve a magas minőséget. Később ezt számos külföldön rendezett kiállítás követte – fűzte hozzá.

Ez szemet gyönyörködtető kiállítás időutazás is egyben – mondta Áder János.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A gyűjtők képviseletében Mádi László elmondta, hogy a 221 darabos gyűjteményt korszakonként, négy teremben mutatják be.

A legkorábbi alkotás az 1830-es évekből való, a legkésőbbi pedig napjainkban készült.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a múltat és a jövőt az értékek kötik össze, a tehetségnek pedig kiemelkedő szerepe van az értékteremtésben.

A tárlat június 20-ig látogatható.

Borítókép: MTI Fotó/ Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában