Mezőgazdaság

2017.09.19. 06:39

Kiemelkedő minőségű bor várható az idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon – mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek.

Kiss Eliza hozzátette: az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére, és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet – emelte ki.

Magyarországon évente átlagosan 2,5-3 millió hektoliter seprős újbor készül, az újbor mennyisége az idén sem fogja meghaladni a hárommillió hektolitert – ismertette. Elmondása szerint a szőlő átlagos felvásárlási ára 98-100 forint kilogrammonként; a legjobb áron, 127-140 forintért a furmintot lehet értékesíteni, a mátrai borvidéken a pálinkakészítők 160-200 forintot is adnak a szőlő kilójáért, az olaszrizlinget viszont némely borvidékeken csak 72 forintért vásárolják fel. A neves hazai borvidékeken a fajtáktól függően halad a szüret.

A Tokaji borvidéken a korai fajták hetven-nyolcvan százalékát már leszüretelték a termelők – mondta el Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki körülbelül háromszázezer mázsa szőlőtermésre számít. Jelenleg a muskotályost gyűjtik be, de másfél-két hét múlva az úgynevezett nagyszüret is elkezdődhet, ugyanis az időjárás miatt a korai fajtákhoz hasonlóan a furmintok és hárslevelűk is korábban értek meg a szokásosnál. Hozzáfűzte: megkezdődött az aszúsodási folyamat is, kedvező időjárás esetén idén nagy mennyiségű és kiváló minőségű aszútermés várható Tokaj-Hegyalján.

A Balaton környéki szőlőültetvényeken a száraz és meleg időjárásnak köszönhetően az idei évjárat kiemelkedőnek ígérkezik, a szőlő a szokásosnál két héttel korábban érett – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke. A Nagy-Somlón, Badacsonyban, Balatonfüred-Csopakon és a Balaton-felvidéken a termés mennyisége is jónak mondható, hektáronként 7 tonna a termésátlag, bár a következő időszak időjárása még befolyásolhatja ezt. Radovits Tibor tájékoztatása szerint nagyon magas, 18 és 21 közötti cukorfokot mértek a gazdák. Hozzátette: az árak nem tükrözik a jó minőséget, a gazdák átlagosan 20 százalékkal magasabb árral lennének elégedettek.

A 2500 hektáros villányi szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó, 377 hektáron termesztett kékoportó zömét már leszüretelték a gazdák. A termés minősége nagyon jó – szögezte le. Becslése szerint a termés mennyisége az átlag felső értékéhez – hektáronként 80-90 mázsához – közelít. Úgy vélte, a termelőknek a hétvégén leesett csapadék ellenére sem kell szürkerothadás-fertőzésre számítaniuk, mert a még tőkéken lévő bordeaux-i kékszőlőfajták és az olaszrizling kevésbé fogékony a kártevőre. Enyhe, napos, száraz időjárás esetén a 2013-ashoz hasonló, „abszolút kiváló” évjáratra számíthatnak a gazdák – összegzett Nagy Gergely.

A Soproni borvidéken a termés csaknem 60 százaléka még fent van a tőkéken. Itt mintegy 1600 hektáron foglalkoznak szőlőműveléssel, ebből több mint 1350 hektár Sopron környékén van. A fehérszőlő-fajták nagy részét már leszedték, a jellemző vörös fajtákkal – mint a kékfrankos – pedig még várnak a gazdák. Ez utóbbi mustfoka magas ugyan, de a savtartalma is – közölte Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. Értékelése szerint a minőség kifogástalan, a termésmennyiség ugyanakkor alacsony. Kevés ugyanis az új telepítés, sok az elöregedett szőlő. A felvásárlási ár ráadásul alacsony, kevesebb mint száz forint kilogrammonként – jelezte az elnök.

(Borítóképünkön szüretelő férfi a Juhászvin Kft. szőlőültetvényén a Heves megyei Andornaktálya közelében szeptember 11-én. Forrás: MTI / Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában