behozza az árát a csere

2018.03.21. 12:37

Gyorsabban fiatalodnak a háztartási gépeink

Megállt a hazai háztartásokban használt gépek elöregedési folyamata, köszönhetően a nagyszabású csereprogramoknak.

Forrás: Shutterstock

Az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője, Mészáros Fanni ismertette: 2009-2015 között folyamatosan nőtt a hazai háztartásokban a nyolc évnél idősebb készülékek aránya, de legújabb felmérésük szerint 2017-re megtorpant ez a tendencia, amiben egyértelműen látható a csereprogramok kedvező hatása.

Ugyanakkor a használatban lévő hazai hűtőgépek több mint 57 százaléka nyolc év feletti, több mint 43 százaléka 11 év feletti, és csaknem 11 százaléka idősebb 19 évesnél. A mosógépek esetében több mint 45 százalék a nyolc év feletti, csaknem 33 százalék a 11 év feletti, és csaknem 10 százalék a 19 év feletti készülékek aránya.

A környezetterhelést tekintve a 8-10 évenkénti csere lehetne ideális,

az APPLiA Magyarország ezért szükségesnek tartja az Otthon melege programban a háztartási nagygépek csereprogramjának folytatását.

Az európai háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok érdekképviseleti szervezete, a CECED megalakulása után 60 évvel, idén új nevet – APPLiA Europe – és új arculatot kapott. A több mint 13 éve működő hazai szervezet APPLiA Magyarország Egyesülés néven folytatja a munkát, a szervezet 17 gyártót és több mint 25 elektronikaikészülék-márkát képvisel Magyarországon.

Mészáros Fanni felidézte, a legutóbbi, 2017 októberében indított csereprogram keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 61 500 támogatási kérelmet hagyott jóvá hűtőgép, fagyasztó, mosógép vagy mosó-szárítógép kedvezményes cseréjéhez. Így a közeljövőben tovább csökkenhet az idős készülékek aránya a háztartásokban.

Az állami támogatással megvalósuló cserékkel a háztartások villany- és vízszámlája jelentősen csökken,

a program eredményeként elért szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével pedig Magyarország könnyebben teljesítheti az uniós energiahatékonysági célok elérését – hangsúlyozta.

Az APPLiA Europe tavaly indította el Európában a mosogatógépek cseréjének programját, amelyhez a hazai szervezet is csatlakozott. Erről hamarosan egyeztetnének a fejlesztési tárcával – jelezte az egyesülés cégvezetője. A kezdeményezés hátterében az energiafogyasztás mellett a vízfogyasztás csökkentése áll.

Ha azokban az uniós háztartásokban, ahol kézzel mosogatnak, mosogatógépre váltanának, egy év alatt 6141 milliárd liter vizet lehetne megtakarítani.

Mészáros Fanni kitért arra is, Magyarországon a háztartások nagy része inkább javíttat, mint cserél, ha elromlik a készüléke, egyre súlyosabb gond ugyanakkor, hogy a háztartásigép-szerelők lassan nyugdíjba mennek, és nincs utánpótlás. A javítás a cserével szemben a körforgásos gazdaság egyik kiemelt célkitűzése, ezzel ugyanis megelőzhető az egyre gyorsabbá váló hulladékképződés – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az APPLiA ezért megkezdte egy új, modern képzés kidolgozását.

Borítókép: Iakov Filimonov/Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!