klímacsúcs

2021.11.03. 12:51

Újabb tengeri területeket nyilvánít védettnek Kolumbia

A csendes-óceáni térségben létrehozandó új védett övezettel Kolumbia csatlakozik regionális szomszédjai, Ecuador, Costa-Rica és Panama újabb természetvédelmi erőfeszítéseihez.

Mexican hogfish (Bodianus diplotaenia) feeding on barnacles in the Wildlife Sanctuary of Malpelo Island, Colombia.

Forrás: Biosphoto/AFP

Fotó: Yves Lefevre

Újabb 16 millió hektárral kiterjeszti védett tengeri területeit Kolumbia a jövő évtől, nyolc évvel a tervezettnél korábban – jelentette be kedden az ENSZ glasgow-i klíma-csúcstalálkozóján a dél-amerikai ország elnöke.

Ez új tengeri védelmi övezetek létrehozását jelenti a Csendes-óceán és a Karib-tenger térségében.

Kolumbia már 12,4 millió hektárnyi tengeri természetvédelmi területet hozott létre. Az új védett övezetekkel az ország szárazföldi és tengeri területeinek 30 százaléka válik természetvédelmi területté 2030-ig. „Ily módon megerősítjük elkötelezettségünket óceánjaink védelmére” – közölte Ivan Duque elnök.

A csendes-óceáni térségben létrehozandó új védett övezettel Kolumbia csatlakozik regionális szomszédjai, Ecuador, Costa-Rica és Panama újabb természetvédelmi erőfeszítéseihez az óceánokat illetően. „Ezen négy ország erőfeszítései igen jelentősek” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy e négy ország fogja létrehozni ily módon a nyugati félteke, ha nem az egész világ legnagyobb tengeri védett térségét.

Egy nappal korábban Ecuador elnöke, Guillermo Lasso jelentette be Glasgowban, hogy hazája kiterjeszti a Galápagos-szigetek körüli tengeri rezervátumot mintegy 60 ezer négyzetkilométerrel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!