Tiszta Amerika

2021.06.14. 09:20

Az űrturista 28 millió dollárért lesz 10 percet az egekben

Vagyis átszámolva 8 milliárd forintnál is többet fizet a gyorsan múló pillanatokért.

(FILES) In this file photo taken on June 05, 2019, participants enjoy the Blue Origin Space Simulator during the Amazon Re:MARS conference on robotics and artificial intelligence at the Aria Hotel in Las Vegas, Nevada. - An unnamed bidder paid $28 million at auction on June 12, 2021, for a seat on board the first crewed spaceflight of Jeff Bezos' company Blue Origin on July 20, as one of four passengers including the Amazon founder himself. The winner, whose identity will be disclosed in coming weeks, beat out some 20 participants in an auction launched in late May, and wrapped up with a 10-minute online bidding frenzy, livecast by Blue Origin.

Forrás: AFP

Fotó: Mark Ralston

Nem tudni a nevét a licitálónak, aki 28 millió dollárt ad, hogy Jeff Bezossal és öccsével, Markkal az űrbe utazhasson.

A győztes licitet a szombati árverés után a Twitteren tette közzé a Blue Origin, az Amazon-alapító Bezos űrcége. A győztes nevét a következő hetekben fedik fel, s a személyzet negyedik tagját is csak ekkor ismerhetjük meg.

Pedig már nagyon közel a kilövés napja, július 20-a.

A tízperces úton az űrhajó mintegy 100 kilométer magasra viszi fel az utasokat, ahol azok láthatják a Föld görbületét és megtapasztalhatják a súlytalanságot. A kapszula ejtőernyővel tér vissza a Földre. Az űrhajón hat embernek van hely.

On Saturday, June 12, we will host a live broadcast of the auction for the very first seat on " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NewShepard. Tune in at 12:45 p.m. EDT / 16:45 UTC. Bidding closes on June 10. Register at https://t.co/7Y4TherpLr. pic.twitter.com/l17QINsxic

— Blue Origin (@blueorigin) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 8, 2021

Az aukcióra több mint 140 országból érkeztek licitek. A majdnem egyhónapos folyamat után valamivel ötmillió alatt ált meg a legmagasabb tét, ám ahogy a szombati online auckió elindult, több mint ötszörösére emelkedett az összeg.

„A licit összegét a Blue Origin alapítványának, a ClubforFuture-nek adományozzuk” – írta a cég a Twitteren.

Az űrből látni a Földet megváltoztatja az embert, a bolygóhoz való viszonyt. Csak egyetlen Föld van

– írta a hét eleji Instagram-posztjában az amerikai üzletember, aki – mint közölte – ötéves kora óta álmodik űrutazásról.

A Bezos-féle űripari vállalkozás július 20-ra, az Apollo-11 Holdra szállásának napjára hirdette meg első emberes űrutazását a New Shepard űrhajóval, egy rakéta-kapszula kombinációval. A kapszula háromszor olyan magas, mint egy Boeing-747-es repülőgép, és a legnagyobb, amely valaha is megjárta a világűrt.

Bezos, a világ egyik leggazdagabb embere februárban bejelentette, hogy július 5-én

távozik az Amazon internetes óriáscég elnök-vezérigazgatói posztjáról,

hogy több ideje legyen más dolgokra, köztük a Blue Origin nevű űrvállalatára.

Jeff Bezoson kívül két másik milliárdos, Elon Musk és Richard Branson is milliárdokat költ rakétafejlesztésre, de Bezos az első, aki az űrbe repül egy saját cége által fejlesztett űrhajóval, a Blue Originnel, amely eddig 15 tesztrepülést végzett, de egyet sem emberrel a fedélzetén.

Borítóképünkön a Blue Origin szimulátora

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!