Bölcsődék nélkül már nem megy

Székesfehérvár - A bölcsődék egyre fontosabb szerepet töltenek be, az anyák a GYED lejártával kénytelenek visszamenni dolgozni. A Bölcsődék napján ez is kiderült.

S. Töttő Rita

A Pesti Első Bölcsődei Egylet első magyar bölcsődéjét 1852. április 21-én nyitotta meg. Ennek tiszteletére rendelte el két éve a szociális minisztérium, hogy ezt a napot nyilvánítsák a Bölcsődék napjává. A megyeszékhely vezetése csütörtökön adott fogadást a bölcsődei dolgozók tiszteletére a Hiemer-házban, ahol kétség kívül kiderült: napjainkban egyre fontosabb szerepet tölt be a gyermeket vállalók életében a bölcsődei szolgáltatás. Jól mutatja ezt az is, hogy Székesfehérváron hét bölcsőde működik, ebből hat önkormányzati, egy alapítványi fenntartású, s míg az előbbiekben 444, az utóbbiban 84 férőhely van, s mindegyik tele van - árulta el Solymos Krisztina, a város Egészségügyi és Szociális Intézményi Irodájának vezetője. A legtöbb kisgyereket 2 éves korában vinnék először a szülők bölcsődébe, de sajnos van, ahol várakozni kell. Így van ez a Szeder úti 7. számú bölcsődében is.
-  Egyre többen kényszerülnek visszamenni dolgozni a megélhetés érdekében - árulta el Lévai Orsolya, az intézmény vezetője, s hozzátette: - A várakozó kisgyerekek mind a 2 éves korcsoportból kerülnek ki, aminek az az oka, hogy amikor a GYED megszűnik, rohamosan csökken a családok jövedelme, s ezért vissza kell menniük az édesanyáknak is dolgozni.

 A Bölcsődék napján nem kerülhettük ki a gondozási díjak kérdését sem, amely most leginkább foglalkoztatja a kisgyerekes szülőket. Székesfehérváron az idei gondozási évben nem vezették be, ám ez változhat a jövőben. A polgármester, mint mondta, a szakmára bízza az álláspont kialakítását, s ha ez elkészül, akkor terjeszti be a közgyűlés elé. 
- Ebből a díjbevételből az önkormányzatnak jelentős bevétele nem származna, hisz nagyon sokan már a törvény erejénél fogva olyan mentességben részesülnek, hogy ők a gondozásért egészen biztosan nem fizetnek. Viszont  olyanok is igénybe veszik a bölcsődei szolgáltatást, akik anyagilag megtehetnék, hogy az eddigiekhez képest nagyobb mértékben járulnak hozzá a közösséghez. Ebből a szempontból kértem, hogy a szakma alakítsa ki a véleményét - fogalmazott Cser-Palkovics András. Aki egyébként hangsúlyozta: a bölcsődei férőhelyek bővítésén is dolgoznak. Erről a kérdésről várhatóan a májusi-júniusi közgyűlés tárgyal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!