Jogszabályokra várva

Székesfehérvár - Az Árpád fürdő különtermében tartották szerdán a Fejér Megyei Gyáriparosok Szövetségének (FMGYSZ) közgyűlését. A vállalkozók gyorsítást és új szabályozást szeretnének.

Klecska Ernő

 Az ülésen Förhécz Imre, az FMGYSZ elnöke tájékoztatta a tagokat az előző közgyűlés óta végzett munkáról, majd Cser-Palkovics András ismertette azokat a tervezett változásokat, amelyek  a vállalkozók terveit befolyásolhatják.


-  A regionális fejlesztési tanácsok várhatóan megszűnnek, és átalakul a döntési kompetencia, minden bizonnyal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség leányvállalatai lesznek, ami azt jelentheti, hogy a döntések nem régiós szinten születnek. A járási rendszer, amely a tervek szerint a 2012-es év közepétől fog működni,  kialakítása nagyon nagy hatással lesz Fehérvár életére, de  a nagyvárosok szerepe a továbbiakban is erős marad. Nagy kérdés, mi lesz az építésigazgatással,  a közneveléssel és -oktatással, s ha az állam átveszi az intézményeket, mi lesz a  a finaszírozásra szolgáló adók sorsa; ezekben a kérdésekben még nem született döntés. Annak, hogy miként alakul a város intézményfenntartói szerepe, költségvetési kérdéseket, a többi közt az adókivetés lehetőségét is érinti - mondta a polgármester.
A  Fejér Megyei Gyáriparosok Szövetségének elnöke, Förhécz Imre a szövetség legutóbbi közgyűlése óta végzett munkáról szólva elmondta: a szövetség felvette a kapcsolatot Székesfehérvár önkormányzatával, és a jövőben egyes városi szakbizottságok munkájában részt vehetnek majd a gyáriparosok szövetségének delegáltjai.
A vállalkozói szövetség tagjai több konkrét ügyben is  a polgármester segítségét kérték. Sok olyan pályázó van, aki régóta vár  telephely-fejlesztési pályázatának döntésére - mondta Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna ügyvezetője.  Mások  a Lidl elleni alvállalkozói blokáddal kapcsolatban olyan szabályozást szorgalmaztak, amely elejét venné  az olyan ügyeknek, ahol  a fővállalkozó, bár megkapja a pénzét, nem fizeti  ki beszállítóit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!