Belföld

2009.07.16. 09:03

Magyar Szó: veszélyben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Újvidék/Budapest - Csak az első negyedévre utaltak át az idén pénzt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) működésére a vajdasági tartományi költségvetésből, mentőövet a magyar kormánytól várnak - értesült a Magyar Szó című délvidéki napilap. A pénztelenség miatt az alkalmazottak fizetésének folyósítása is kérdésessé vált.

feol.hu

A csúszás oka az, hogy a tartományi költségvetés súlyos anyagi gondokkal küszködik. A költségvetés módosítása elkerülhetetlen, miközben a vállalt kötelezettségétől a tartomány nem áll el - jelentette ki a lapnak a tartomány a vajdasági művelődési titkárság egyik munkatársa.

A VMMI alapítói a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Tartományi Képviselőház. A finanszírozás felelőssége a tartományi kormányzatra hárul, az MNT-re pedig az igazgatással kapcsolatos kötelezettségek.

Józsa László, az MNT elnöke elmondta a lapnak, hogy segítséget kértek a magyar kormánytól. "Nagy valószínűséggel kétmillió forintnak megfelelő gyorssegélyt tudunk a Miniszterelnöki Hivataltól kieszközölni" - mondta Józsa, aki szerint ez az összeg nem helyettesítheti a tartományi költségvetésben vállalt pénzek folyósítását.

A VMMI-t 2005-ben azért hozták létre, hogy összehangolja és felügyelje a vajdasági magyar tudományos és kulturális életet. Ezen belül például a délvidéki magyar értékeket tartalmazó adatbázisokat hozzon létre és kezeljen, közművelődési ügyekkel foglalkozó szakembereket képezzen.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!