Szent György napok

2024.04.25. 17:00

Színes és változatos programokkal várnak mindenkit a kastélyban!

Az elmúlt napok helyenként télies időjárásához képest a hétvégére úgy tűnik, megérkezik a tavasz, ami azoknak is kedvez, akik Iszkaszentgyörgyön a péntektől vasárnapig tartó Szent György napokra készülnek.

Borsányi Bea

A fotó a tavalyi Szent György napokon készült

Forrás: Közösségi tér Iszkaszentgyörgy

Szent György napját, április 24-dikét, sok helyen a tavasz első napjaként tartják számon és ez az a dátum, aminek környékén minden évben megtartják a Fehérvárhoz közeli kis község legnagyobb rendezvényét. A pénteki hivatalos megnyitót és az Iszkaszentgyörgyért díj átadását követően nyílik az A Szakkör kiállítása, majd Illyés Szabó Anna mesemondó lép fel a művelődési házban. 

Szombaton aztán egymást érik a programok az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély udvarán, ahol 8 órakor a főzőversennyel veszi kezdetét a nap. A színpadon fellépnek az óvodások, de lesznek koncertek, karate, majorett, kutyaiskolai bemutató és táncház is. Érdekesnek ígérkezik a díszteremben 10 órakor kezdődő előadás, amely a Pappenheim család Várkonyi Nándorhoz írt leveleiről szól, a barokk szárnyban pedig 11 órakor nyitják meg a dendrológiai kiállítást. Az udvaron este 8 órakor Szent György napi máglyarakás és boszorkányégetés lesz, amihez handpan zene adja az aláfestést. A művelődési házban 21 órakor kezdődik a Szent György-napi bál.

Mindezek mellett kísérőprogramokkal is várják az érdeklődőket: 9 órától veterán autóstalálkozó, kézműves és dendrológiai vásár, 14 órától íjászkodás lesz. 13 és 15 órakor vezetett séta indul a kastély barokk szárnyától, melynek során a park jeles fáit lehet megismerni. Nem marad el a „klasszikus búcsús” szórakoztatás sem, lesz dodzsem és ugrálóvár is!

Vasárnap reggel az ünnepi istentiszteletet követően a Szociális Központban az egykori esperesre, a falu díszpolgárára, Németh Gyulára emlékeznek. Aki pedig mozogna, azt 16 órakor a községházánál várják, innen indul a közös túra, melyen a nem régen átadott kardiotanösvényt lehet végigjárni. 

Forrás: Gáll Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában