Jelentős megújulás

2024.04.25. 17:31

Ismertették a Csitáry G. Emil Uszoda felújításának terveit

Jelentősen megújulhat a székesfehérvári Csitáry G. Emil Uszoda az elkövetkezendő években, amennyiben a város saját önrésze mellett további finanszírozási lehetőségeket talál.

Déri Brenda

A mostani árak szerint 3,7 milliárd forintból újulhat meg az uszoda.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Szinte rá sem lehet majd ismerni a Csitáry G. Emil Uszodára, ha annak felújítása a most látott tervek alapján fog megvalósulni, amelyen – különösképpen a szaunavilág – úgy fest akár egy wellness központ.

Forrás: Városfejlesztési Kft.

Cser-Palkovics András polgármester nagy örömmel jelentette be április 25-én, csütörtökön a Városházán, hogy a Városgondnokság és a Városfejlesztési Kft. együttműködésében elkészültek az uszoda felújítását célzó tervek. Mint mondta, az uszoda az egyik legnagyobb költségvetésű intézete a városnak, évente 850 millió forintból működtetik. Megnyitása óta azonban már eltelt több mint 30 év, így időszerű, hogy a közeljövőben átessen egy teljes felújításon, ami a mostani árak szerint nagyjából 3,7 milliárd forint. Ennek egy részét a város finanszírozza, de emellett szükség lesz még további pénzügyi támogatásra is ahhoz, hogy a felújítás az elkövetkezendő években megvalósulhasson.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az uszoda energetikai felújításától azt várják, hogy a közvilágítási számlákhoz hasonló mértékben csökkenti a fenntartási költségeit. A tavalyi közvilágítás korszerűsítés ugyanis több mint 700 millió forinttal csökkentette a költségeket – ezt már a Városgondnokság vezetője, Bozai István mondta.

Forrás: Városfejlesztési Kft.

A Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. részéről Guti Péter ügyvezető elárulta, hogy a most ismertetett tervek hosszú hónapok munkájának eredményei. Folyamatosak voltak az egyeztetések és alakítások és az így elkészült tervek az energetikai újításokon túl, jelentős funkciófejlesztést is bemutatnak.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A konkrét terveket már Havasi János, a Városfejlesztési Kft. tervezője mutatta be, aki hangsúlyozta: a tervek készültekor törekedtek arra, hogy az épület karakterisztikája hasonló maradjon. A tervek a felújítás két legfontosabb elemét mutatták be, egyrészt az energetikai felújítást, másrészt a belső építészeti átalakítást. Utóbbi szerint a mostani háromszorosára növelték a szaunavilágot, amelyben helyet kap egy gőzkabin, finn szauna, infraszauna, bioszauna, merülőmedence, pihenőrész, zuhanyzóblokk, tepidárium és a recepció. De ezentúl újragondolták a büfé területét, irodarészt, liftházat és szolgálati lakást alakítottak ki.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában