Irány Románia!

Szilágyi László

Hajlamosak vagyunk magunkat kézilabda-nagyhatalomnak tekinteni. Klubszinten erre minden okunk megvan, a Veszprém és a Győr fogalom az európai kézilabdában, ezt aligha kell magyarázni. Hosszú évek óta nálunk kötnek ki a legjobb kelet-európai, balkáni országokból érkező játékosok, akik aztán itt ragadnak hosszú évekig, mint például a 2009 és 2020 között Veszprémben játszó bosnyák Mir-sad Terzic. Az itthoni klíma a román játékosoknak is vonzó volt, Aurelia Bradeanutól egészen a tragikus halált halt Marian Cozmáig rengeteg kézilabdázónak adott terepet a kiteljesedésre, majd a dobbantásra a magyar NB I. 

Négy-öt éve biztosan nem gondoltuk volna, hogy egyszer elkövetkezik a trendforduló. Márpedig így lett. Az előző szezonban a Győrben nevelkedett balszélső, Korsós Dorina a karrierje újjáépítésének az érdekében igazolt a Rapid Bukaresthez. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány bátorította a döntése előtt, és Korsós valóban jót húzott a romániai kalanddal, alapembere lett a Bajnokok Ligájában az erősebb csapatokat, például a Győrt is megszorongató román alakulatnak. Idén nyáron folytatódott az „elvándorlás”. A Szeged férficsapatánál Bánhidi Bence mögött olykor méltatlanul háttérbe szorított Rosta Miklós mondott igent a Dinamo Bukarest hívásának. A román fővárosban nem akárkivel dolgozhat együtt a válogatott beálló, a Barcelona legendás mestere, Xavi Pascual hívta a Dinamóhoz, és egy ilyen kérést nem illik visszautasítani. A beilleszkedés sikeres volt, ezt bizonyítja, hogy a legutóbbi fordulóban Rosta mind a nyolc lövését gólra váltotta, amikor együttese 37-26-ra nyert a CSM Focsani otthonában.

Nem Rosta volt az egyetlen Romániába tartó magyar kézilabdázó a nyáron.

A hosszú éveken át Görbicz Anita méltó utódjának tartott junior Európa-bajnok irányító, Pál Tamara bejelentette, hogy a román élvonalbeli Gloria Buzău csapatában folytatja a pályafutását. Golovin állítólag ezt a váltást is üdvözölte, és bizony lehet valami a román élvonalban: Pál az elmúlt hétvégén a CS Gloria Bistrita-Nasaud elleni mérkőzésen a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult, 13 lövéséből 10 gól született, a magyar csapattársa, Papp Nikoletta pedig kettőből kétszer talált be, ennek ellenére csapatuk hazai pályán 34-29-re alulmaradt. Pál szárnyalása feltűnt a román szakíróknak, beválasztották a bajnokság második fordulójának álomcsapatába.
Romániában kivirulnak a magyar kézilabdázók. Ki hitte volna ezt egy-két éve…?