Enyhülés

Novák Miklós

„A béke vagy te, Sport!” És persze Isten ajándéka, szépség, igazság, bátorság, tisztesség, öröm, termékenység és haladás. Hányszor és hányszor idéztük már Pierre de Coubertin ódáját. Kevésbé ismert, hogy az olimpiai mozgalom felújításának apostola, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság második elnöke maga is olimpiai bajnok, hiszen az Óda a sporthoz című költeményével az 1912-es stockholmi olimpia művészeti versenyében aranyérmet szerzett. A jelenből visszavetítve hajlamosak vagyunk azt gondolni, Coubertin báró visszaélt a hatalmával, nem volt éppen sportszerű húzás tőle, hogy a NOB első embereként benevezett a játékokra, ám ő nem így gondolkozott. Őszintén hitt benne, hogy a sport olyan békés csatatér, ahol az egymással versengő nemzetek levezethetik a felgyülemlett konfliktusaikat. Nem véletlen, hogy a nagy mű akkor született meg, amikor Európa már nyakig felfegyverkezve készülődött az első világháborúra.

Coubertin ódája örök érvényű. Igen, béke vagy te sport, nem pedig a háború eszköze. S bár többször azt is megtapasztalhattuk, hogy a sport, az olimpiai mozgalom sem tudja kivonni magát a politika hatása alól (lásd hidegháború, genderőrület), azért van egy pont, ami alá nem hajlandó zuhanni. Erre szolgáltat példát az ukrajnai háború. Érhető reakcióként söpört végig a világon az orosz sportolók és sportági tagszövetségek kizárása a nemzetközi sportéletből. Maga a NOB akkor is óvatosan fogalmazott. Persze elítélte az agressziót, továbbá azt kérte, hogy Oroszországában (és Fehéroroszországban) ne rendezzenek nemzetközi sporteseményt, a versenyeken ne szerepeljenek a két ország nemzeti szimbólumai.

A háborúban vétlen orosz és fehérorosz sportolók ügye azonban rendezés után kiált.

E téren megindult az enyhülés, egyre több orosz sportoló kapja vissza nemzetközi versenyzési engedélyét, továbbá tárgyalás kezdődött arról, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben indulhatnak-e a párizsi játékokon.

Az Ukrán Olimpiai Bizottság ezt persze érthetően ellenzi. Arra azonban nincs jogosultsága, amit Vadim Hutcajt, a szervezet elnöke tett. Hutcajt a NOB tagszervezeteinek levelet küldött, arra kérve őket, hogy bojkottal fenyegessék a párizsi olimpiát, ha az orosz sportolók is indulhatnak. Thomas Bach, a NOB elnöke határozottan felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottfenyegetésével, mert azzal megsérti az Olimpiai Chartát. Egyértelmű üzenet. A béke vagy te, sport.