Súlyos szavak

2024.05.12. 19:55

Macron emelte a tétet, már világháborúról beszél (videó)

Az orosz–ukrán háború is szóba került azon az online kampányeseményen, amely során a francia elnök kérdésekre válaszolt. Az államfő már hetek óta a háborús narratívát erőlteti.

MW

Emmanuel Macron francia elnök

Forrás: MTI/EPA

Fotó: André Coelho

Az orosz–ukrán háború is szóba került azon az online kampányeseményen, amely során a francia elnök kérdésekre válaszolt. Emmanuel Macron azt mondta, reméli, hogy a francia csapatoknak nem kell közvetlenül részt venniük az orosz–ukrán háborúban, leszögezte ugyanakkor, hogy

valószínűleg eljön egy olyan pont, amikor Oroszország túlságosan is előrenyomul Ukrajnában, akkor pedig a nyugati erőknek kell beszállni a háborúba.

Emmanuel Macron igyekezett a béke őrének beállítani magát, majd – ennek ellentmondva – megjegyezte:

Több fegyvert kell szállítanunk az ukránoknak, és világossá kell tennünk az oroszok és minden európai számára, hogy készen kell állnunk arra, hogy cselekedjünk az elrettentésük érdekében.

A francia államfő már hetek óta a háborús narratívát erőlteti. Az elnök volt az, aki először mondta az uniós tagállamok vezetői közül, hogy nyugati katonákat kell Ukrajnába küldeni a háborúba - emlékeztet a Magyar Nemzet.

Ma nincs konszenzus abban, hogy hivatalos módon csapatokat küldjünk ukrán földre. De a háború dinamikájának tekintetében semmit sem zárhatunk ki. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút. Fel kell mérnünk a helyzetet, és rá kell jönnünk, hogy a kollektív biztonságunk forog kockán. Nem állunk háborúban az orosz néppel, de nem hagyhatjuk, hogy győzzenek Ukrajnában

– fogalmazott februárban Macron.

A francia elnök mindent elkövetett az utóbbi hónapokban, hogy Európát belehúzza az orosz–ukrán háborúba, ezzel egyben a világháborút is kirobbanthatja. Olaf Scholz német kancellárt egyelőre nem sikerült meggyőznie, de nemrég talált valakit a holdudvarban, aki elvégezheti a piszkos munkát.

A Der Spiegel német lap korábban írt arról, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter megpróbálja megváltoztatni Olaf Scholz kancellár véleményét, és rábírni arra, hogy Németország elküldje a nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Ukrajnába. Az egyik lehetőség az, hogy Németország elküldi a rakétákat a briteknek, akik elszállítják azokat Ukrajnába – így Olaf Scholz tiszta maradna, és Emmanuel Macron is megkaphatná, amire vágyik. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában