A magyar sport napja

2024.05.06. 14:00

Első alkalommal szálltak vízre a Csónakázó-tavon a Vörösmartys fiatalok (galéria, videó)

Gyermekzsivajtól volt hangos a székesfehérvári Csónakázó-tó május 6-án, hétfőn a magyar sport napja alkalmából.

Szabó Róbert

Először kerültek vízre a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia hajói a Csónakázó-tavon

Fotó: Szabó Róbert / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia közös szervezésében ünnepelték a diákok a magyar sport napját a Csónakázó-tavon, ahol az Akadémia első alkalommal helyezte vízre a hajóit. Az eseményen részt vett a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin is, aki megnyitó beszédében a sport fontosságáról és az iskolával való közös munkáról is beszélt.

– A sport rengeteget ad az életetekhez, nekem is nagyon sokat adott. A mai napig úgy érzem, hogy abból élek és táplálkozok, amit a sporttól kaptam. Az adott nekem tartást, örömet és boldogságot, de nem szeretnék álomvilágban élni, nektek sem szabad, hiszen sokszor azért keserűséget is ad – kezdte köszöntő beszédét a 31-szeres világbajnok. Hozzátette, a sport egy igazán fáradtságos munka, de fantasztikus az az érzés, amikor az ember a határait feszegeti, majd eléri, megvalósítja azokat a célokat, amiket korábban megfogalmazott.

Kovács Katalin egy örömhírt is bejelentett, miszerint hamarosan átadják a Csónakázó-tó mellett felépített hajótárolót.

– Hetek óta láthatjátok már ezt a kis ékszerdobozt, amit hamarosan átadunk nektek, kajak-kenu osztályosoknak, és természetesen mindenkinek aki szeretné használni az iskolai testnevelés órák keretein belül. Ezzel is szeretnénk segíteni, hogy az uszodai edzéseitek és a tornatermi tesi órák melett a kajak-kenu sportban is kipróbálhassátok magatokat – zárta gondolatait az olimpiai bajnok.

A sportoló után a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója, Makainé Vida Bernadett köszöntötte a megjelenteket.

– Különösen ünnepi pillanat ez, hiszen itt vagyunk az első szabadtéri Vörösmartys kajak-kenu evezésen. A 2022-2023-as tanév egy új színfolttal gazdagodtunk a sport és a tehetséggondozás területén amikor létrejött a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiával való együttműködés itt Székesfehérváron, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában a Ligetsoron. Ma már úgy készülünk a szeptemberre, hogy harmadik évfolyamon tanulhatnak azok a tanulók majd, akik érdeklődnek a kajak-kenu evezés iránt. Óriási eredmény és lehetőség ez a mi számunkra, köszönjük szépen a bizalmat. Még egyelőre nem vagyunk sportiskola, de sportos iskola vagyunk, ahol a szakedzők oktatásával cél lehet akár az olimpia is. Kovács Katalin úgy gondolom igazi példakép mindenki számára, nem csak a sportolók számára, de azt kell hogy mondjam ha csak a testi-lelki egészség megteremtését érjük el a sport által akkor is nagy eredményt látunk hiszen az egészségmegőrzés a legfontosabb az ember életében – fogalmazott az intézményvezető.

A köszöntők után megérkeztek a vízre a hajók is, majd a gyerekek az oktatók segítségével körbe evezték a tavat és megismerkedtek a kajak-kenu rejtelmeivel is. A többiek addig Kovács Katalinnal beszélgethettek, aki a gyerekek kérésére aláírásokat is osztogatott. Volt akinek a pólóját, de olyan is akadt akinek a kezét díszítette egy autogrammal.

A Csónakázó-tónál lévő esemény aztán az iskolában folytatódott, ahol a gyerekek kosárlabdázhattak, focizhattak és röplabdázhattak is, valamint tornatermi versenyeken és udvari ügyességi sportjátékokon vehettek részt a nap hátralevő részében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában