Megnyílt a látogatók előtt

2024.04.27. 19:00

Nyílt nap a sukorói néprajzi házban

A sukorói néprajzi ház megnyílt a látogatók előtt szombaton: előadásokkal, viseletkiállítással, régi játékokkal is várták az érdeklődőket.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Sukorói Hagyományőrző Egyesület, csatlakozva a Tájház Szövetség által megrendezett Tájházak Napjához, április 27-én, szombaton várta a település hagyományai és értékei iránt érdeklődőket a helyi néprajzi házban. Április egy kevésbé csalfa, kellemes tavaszi napján sikerült megvalósítani a programot, a néprajzi ház hófehérre meszelt fala derűsen verte vissza a fényt az árnyékos fák alatt. Varga Edit, az egyesület vezetője a feol.hu-nak itt mesélt e nap lényegéről:

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- A hagyományőrző egyesület nagyon fontos küldetésének tartja azt, hogy a néptáncon túl az épített értékektől kezdve a környezet védelméhez és megőrzéséhez kapcsolódó tematikákat is felkaroljon. Ennek jegyében bárki ingyenesen megnézhette ezen a napon a néprajzi házat, s megtapasztalhatta, hogyan éltek régen a sukorói lakosok. Itt volt két helyi lakos is a rendezvényen: Tóth Árpád, aki a vegyszermentes kertekről és mélymulcsos ágyazási módról tartott előadást, valamint Hacsavecz Betti, aki a házi kertek gyógynövényeiről mesélt. Natúr kozmetikumokkal itt volt velünk Törzsök Zsuzsanna, a helyi termelői mézeket pedig Zólyomi Bálint hozta.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományőrzők elhozták magukkal továbbá az Egyesület ruháit, amelyből kiállítást rendeztek.

– Meg lehetett tekinteni, miből tevődött össze a régi sukorói viselet, mi jellemezte a női és mi a férfi viseletet.  Hoztunk gyerekruhákat és általunk készített népi fajátékokat is. Játszhattak a gyerekek akár olyan, régen használt játékokkal, mint a lótalp vagy a sítalp, de gólyalábbal is próbálkozhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában