Kötetbemutató

2024.04.15. 20:00

Mesék a Velencei-tóról - új kötet a térség legendás mesevilágáról (galéria)

A lángi remetéről, az Ingó-kövek titkairól, a természet és a tündérvilág csodás találkozásáról, egyszóval a Velencei-tó magával ragadó életéről szólnak azok a mesék, melyeket egy kötetbe gyűjtött a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola. A „Mesék a Velencei-tóról” című könyv hétfői bemutatójára hivatalos volt minden író, akinek alkotása bekerült a gyűjteménybe.

Feol.hu

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont adott otthont a ’Mesék a Velencei-tóról’ című kötet bemutatójának április 15-én. A tavalyi meseíró pályázat felhívására közel 140 alkotás érkezett, amely minden tekintetben felülmúlta az elvárásokat és elképzeléseket – ezt már Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnök asszonya mondta a hétfői könyvbemutatón, melyre vártak mindenkit, akinek alkotása megjelent a rendkívül igényes, műfajlilag és korosztályi szempontból is sokszínű gyűjteményben.

„Hogyan született meg a Velencei-tó? Kik lakták, mielőtt az óriások használták szikláit dobókockáknak? Hányan estek áldozatul a tavi sellők csábításának és a tündérek tréfáinak? Miként gyakorlatoztak a magyar huszárok a tó kiszáradt medrében? Mit lát a tündérháton utazó, ha Gárdonyi és Vörösmarty háza felett repül? Mi a titka a Lángi remetének? Kik a hoppanók, az Illék és miért nevezik a Bence-hegyet Bence-hegynek? Hogyan lehet málnalekváros palacsintát falatozni bodzamanókkal a Bodza-völgyben és kőgombát szüretelni borstörpékkel az ingóköveknél? Milyen káprázatosan gazdag és lenyűgöző a tó madárvilága, és mennyi örömet rejt megismerése? A Velencei-tó varázslatos világába, jelenébe és múltjába röpíti az olvasót ez a csodálatosan gazdag mesegyűjtemény, amelyet olvasva nem csak a fenti kérdésekre kapunk választ, de sokat megtudhatunk, és még többet elképzelhetünk e gyönyörű vidék titkairól, természeti kincseiről, egykori és jelenkori, képzelt és valóságos lakóiról. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola meseíró pályázatának gyümölcse ez a nagyszerű és hiánypótló kiadvány, amelyben a legifjabb szerző mindössze nyolc, míg a legidősebb közel nyolcvan éves. Ennek is köszönhető, hogy nagyon sokféleképpen, a fiatalok és az idősebbek szemszögéből is megismerhetővé válik, milyen sokat jelent e vidék kultúrája és e táj gazdagsága az itt élőknek és az ide érkezőknek. Ajánljuk e kötetet négytől száznégy éves korig mindenkinek, aki képzeletbeli kalandozásra indulna a Velencei-tóhoz és térségéhez. Az élményteli utazást még színesebbé és varázslatosabbá teszik Czikkely Panni meseszép és szívet melengető illusztrációi” – áll a kötet ajánlójában, melyről pódiumbeszélgetésen mesélt Novák Péter színész, zeneszerző, rendező, ezúttal műsorvezetőnek Rodics Eszter, a kötete szerkesztője, valamint a zsűri: Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekesnő, Iancu Laura József Attila-díjas magyar író és költő, néprajzkutató, valamint S. Töttő Rita, újságíró. Ezen a beszélgetésen hangzott el többek között az, hogy a ma már Velencén élő Miklósa Erika számára igazán ennek a kötetnek a kézbe vételével érkezett el a pillanat, hogy valóban velencei-tavinak érzi magát. A kötetbemutató Kautzky Armand meseolvasásával, majd pedig a pályázaton résztvevő, a kötetbe kerülő alkotók elismerésével ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában