Ajánló

2024.04.26. 15:00

Vörösmarty-nap Kápolnásnyéken

Történelmi Emlékhellyé avatják Vörösmarty emlékházát Kápolnásnyéken, amely mellett egy képzőművészeti galéria is nyílik. A Vörösmarty-napot a Hazafias nevelést érintő konferencia zárja.

S. Töttő Rita

Fotó: FMH-Archív / PT

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány május 3-án Vörösmarty-napot rendez, melynek keretében, ünnepi keretek között avatják történelmi emlékhellyé a Vörösmarty Emlékházat, átadják a Szűcs Galériát és megszervezik a Hazáért Körút című minikonferenciát.

Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökének beszédével, valamint L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntőjével 12.30-kor veszi kezdetét a Vörösmarty Emlékház történelmi emlékhellyé avatása. A program 13.15-kor újabb jeles eseménnyel folytatódik: Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, valamint Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnökének beszédével megnyílik a Szűcs Galéria is Kápolnásnyéken. A galéria anyagát L. Simon László kurátor mutatja be.

A programsorozat 14.30-kor a Hazáért Körút minikonferenciájával folytatódik, amely a hazafias nevelés kihívásairól és lehetőségeiről szól. A találkozót Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke nyitja meg. A szakmai előadások sorát Görög István nyugalmazott ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökhelyettese tartja, aki a Hazáért Körút hazafias élménypedagógia program megvalósítását mutatja be. Őt követi Móczár Gábor, aki a Nemzeti Örökség Intézetének emlékezetpedagógiai programjáról számol be. Végezetül Soós Péter alezredes, Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum múzeumigazgató-helyettese a hazafias és honvédelmi nevelés múzeumi gyakorlatát tárja a közönség elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában