Újra zsáktelepülés lesz?

2024.04.19. 14:00

Megállítják a rendőrök az idegen autókat Csákberényben

Úgy tűnik, hogy mostantól már nem csak a Mór-Csókakő összekötő úton nem járhatnak idegen, illetve csókakői autósok, hanem a Csókakő-Csákberény szakaszon sem. A rendőrök kilátásba helyezték, hogy a jövőben büntetés jár azért, ha valaki arra jár, aki nem csákberényi vagy orondi lakos, illetve nyaraló.

Palocsai Jenő

Csákberény felől valóban tiltja a tábla a behajtást és korlátozza a sebességet, de ennek a táblának párja nincs

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Különös, vagyis legalábbis eddig példa nélkül álló eset történt a vértesi falu sokak által látogatott településrészén. Nemrégiben érkezett hozzánk egy olvasói panasz azzal kapcsolatban, hogy megállítottak egy csókakői lakost a rendőrök Csákberényben. Felhívták a sofőr figyelmét arra, hogy mint csókakői, nem használhatja az orondi borutat, mert az nem a csókakői lakosokért van, hanem az ott nyaralók, illetve az ott élők közlekedési útvonala. A járőr hozzátette, hogy ezért a jövőben külön büntetnek majd. Mivel az első alkalom volt, csak figyelmeztették és szabadon engedték az autó vezetőjét.

Mivel korábban a Mór-Csókakő közötti összekötő úton, a borúton, a móri „behajtani tilos, kivéve célforgalom” táblára hivatkozva büntettek a rendőrök, arra már kevesebben járnak, vagy tudják, mit kell mondani, ha felmerül a jövetelének célja. Most a csákberényi oldalon kezdődik talán a feszültség a hatóság és a sofőrök között. Ha mindkét irányt lezárja a rendőrség, akkor akár az is lehet, hogy Csókakő újra zsákfalu lesz.

Nem véletlenül van megállni tilos a gesztenyesoron, ugyanis ha csak egy kicsit is kisüt a nap, ellepik ezt a helyet a kirándulók
Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

Arról kérdeztük a rendőrség sajtószolgálatát, hogy van-e olyan jogszabály, ami tiltja a csókakői vagy bármilyen településen élőknek azt, hogy használják a Csókakő-Csákberény borutat? Büntetik-e a jövőben azt a sofőrt, aki használja azt az utat, mely egy olyan közkedvelt kirándulóhelyhez vezet, ahol hétvégén akár autók tucatjai állnak a jelzett szakasz mindkét partján?

–Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett útszakasz forgalmi rendjét nem a rendőrség, hanem a közút kezelője, azaz a Csókakői és a Csákberényi Önkormányzat alakította ki, a rendőrség csak ellenőrzi ezen korlátozások betartását–fogalmazott a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. A rendőrség tömör válaszát jogszabályokkal is alátámasztotta, mely szerint:

–A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeletben (továbbiakban: KRESZ) a járművek forgalmára vonatkozó tilalmi jelzőtáblák közül a „mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtábla azt jelzi, hogy az útra mindkét irányból tilos a behajtás, a „behajtani tilos pedig azt, hogy az egyirányú forgalmú útra ebből az irányból behajtani tilos. A KRESZ 14. § (3) bekezdése szerint a „Kivéve célforgalom” feliratú kiegészítő tábla esetén a behajtási tilalom nem vonatkozik arra a járműre, melynek úti célja a táblával megjelölt úton, vagy övezetben van–ismertette az ide vonatkozó passzust a FVMRFK Kommunikációs Szolgálata.

És valóban, a csákberényi sportpályánál, pontosabban a Dózsa utca sarkánál tényleg van kint egy behajtani tilos, kivéve célforgalom tábla, ami a Csákberény felől érkezőket korlátozza. Ugyanakkor az ellenkező irányból, vagyis Csókakő felől érkezők mindösszesen egy útszűkület és egy megállni tilos táblával kombinált 30 km/h-s sebességkorlátozó táblával találkoznak, amint elhagyják a Határ utat. Ennek megfelelően, aki Csákberény felől hajt a borútra, úgy, hogy az nem minősül célforgalomnak, az büntethető, aki pedig Csókakő felől érkezik az Orondi Szőlőhegy alatt futó aszfaltra, függetlenül attól, hogy mi a célja, az tiltó tábla hiányában legálisan közlekedik ott.

A szóban forgó út nem csak azért vonzó a Csákvár, illetve Budapest irányból érkezők, vagy igyekvők számára, mert útközben az Orondi Szőlőhegy és az Aranyhegy alatt elterülő táj és az újra meg újra átfutó őzcsapatok, szarvasrudlik és a ritkán látható muflonok csapatai elragadók, hanem azért is, mert így elkerülhetik a sofőrök, a némi vargabetűt követelő Söréd és a már-már használhatatlan 81-es főút érintését. Hétvégente pedig mindent ellepnek az ominózus szakaszon a turisták, a kirándulók, minden irányból, hiszen sok a látnivaló és a meghódításra váró csúcs és táv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában