A Marton ÖTE elnöke a repülőgép-balesetről

2024.04.15. 20:08

Pimper László: Embert próbáló feladat volt a martonvásári-ráckeresztúri tragédia helyszínén dolgozni

Ahogy arról a Fejér Megyei Hírlap is beszámolt, halálos légi baleset történt szombat délelőtt. A Martonvásár és Ráckeresztúr között elterülő lakatlan, mezőgazdasági területre becsapódott kisrepülőgép felkutatásához a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is riasztották. Mint azt az elnöktől megtudtuk, a helyszínelést követően a gép maradványainak és az áldozatok testének kiemelése jelentett kihívást az elhárításban részt vevő önkéntes tűzoltóknak.

Kecskés Zoltán

A Martonvásári Önkéntes Tűzoltóegyesület is riasztották a tragédia helyszínére

Fotó: Marton ÖTE

Pimper László elnök arról tájékoztatott, hogy szombaton fél 11 után az eltűnt kisrepülőgép felkutatásához riasztották az önkéntes tűzoltóságukat számos hivatásos egységgel együtt: 

– A katasztrófavédelem által különböző irányból elindított erők sávosan vizsgálták át a településeken kívüli területet. Valamivel 11 óra előtt az egyik érdi egység találta meg a tragikus balesetet szenvedett gép roncsait Martonvásár és Ráckeresztúr között. Sajnos az is gyorsan kiderült, hogy a gépen utazó, vagy utazók – mert akkor még nem állt pontos információ rendelkezésre – nem élhették túl a zuhanást – fűzte hozzá. 

A gép maradványait Martonvásár és Ráckeresztúr között találták meg
Fotó: Marton ÖTE

Pimper László elmondta, hogy ekkor nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra, így a legtöbb egységet bevonultatták, illetőleg más káresethez vonultak tovább. A helyszínen a Marton ÖTE tűzoltói maradtak, mivel a kárhelyszín az önállóan beavatkozni jogosult egység vállalt működési területén helyezkedett el. Önkéntes tűzoltóságuk ezt követően a gép darabjainak felkutatásában, a környező terület átvizsgálásában, majd a helyszínelést követően a gép maradványainak és az áldozatok testének kiemelésében működött közre. – Nem az elvégzendő feladat fizikai nehézsége, sokkal inkább a káreset tragikus körülményei és a helyszínen tapasztaltak jelentettek kihívást a szükséges vágási feladatokat is elvégző önkéntes tűzoltóknak – mondta. A helyszínen a Marton ÖTE tíz önkéntes tűzoltója dolgozott, valamivel 18 óra előtt érkeztek vissza az állomáshelyünkre.

A katasztrófavédelem által különböző irányból elindított erők  sávosan vizsgálták át a településeken kívüli területet
Fotó: Marton ÖTE

Azóta pedig – amint azt lapunk is elsőként megírta – egyre több sajtóhírben olvasható, hogy a gépen utazó egyik fél a 2013–2014-ben hazánkat képviselő szingapúri magyar nagykövet volt. Emellett több helyről ugyancsak megerősítették: a lezuhant kisrepülőgép lajstromszáma alapján korábban Besenyei Péter műrepülő-pilótához tartozott.

A többi között a Magyar Nemzet az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása alapján úgy tudja, a pilóta rosszulléte okozhatta a szombati repülőgép-balesetet. A cikk szerint a helyszínen fellelt akciókamera által rögzített fájlokat a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szakemberei a hétvégén helyreállították. "A felvétel alapján a repülés 8. percében a pilóta feltételezhetően rosszul lett, és ezután a rögzített felvétel arról árulkodik, hogy elveszthette az irányítást a repülőgép felett."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!