Európa-liga-döntő

2024.05.22. 19:06

Az Atalanta támadója történelmi mesterhármasával kivégezte a Leverkusent

Az Atalanta nyerte a labdarúgó Európa-liga 2023/24-es kiírását, miután szerdán a dublini fináléban 3–0-ra legyőzte az egész idényben először alulmaradó Bayer Leverkusent. Az 1988-ban UEFA Kupa-győztes német csapat rekordot jelentő 51 veretlenül megvívott mérkőzés után kapott ki, és ezzel a 2002-es Bajnokok Ligája-döntő után a második fináléját bukta el a nemzetközi színtéren. Az Atalantának mostanáig egyetlen trófeája volt, az 1963-as Olasz Kupa-diadal.

MW

Az Atalanta nigériai támadója, Ademola Lookman szerzi csapata második gólját

Forrás: AFP

Fotó: Glyn KIRK

Az előzmények alapján a németek számítottak a döntő esélyesének – amelyen a nagykárolyi Kovács István fújta a sípot –, de az olaszok az agresszív letámadásukkal meglepték őket, és fél óra sem telt el a mérkőzésből, amikor már 2–0-ra vezettek. 

Ademola Lookman, az Atalanta játékosa (k) berúgja csapata második gólját Matej Kovarnak
Fotó: Tolga Akmen / Forrás: MTI/EPA

A 12. és a 26. percben is a nigériai Ademola Lookman talált be; előbb nyolc méterről vágott be egy középre tett labdát, később pedig amikor a Leverkusen játékosai a saját térfelükön eladták a labdát, egy köténycsel után 16 méterről lőtt a kapu alsó sarokba. A csapatok az Atalanta 2–0-s vezetésével mehettek a szünetre – tudósított a Magyar Nemzet.

A térfélcserét követően már egyértelmű fölényben futballozott a Leverkusen, viszont az olasz csapat védelmén nem talált fogást, ritkán tudott veszélyes szituációt kialakítani, ha mégis sikerült, akkor a rivális sorra blokkolta a lövéseket, így a németek labdabirtoklási fölénye teljesen meddőnek bizonyult. Teltek-múltak a percek, az Atalanta pedig az egész mérkőzésen szinte hiba nélkül csinálta az egy az egy elleni emberfogását, mellyel csírájában elfojtotta az ellenfél akcióit, mert a német csapat játékosainak már a labdaátvételkor nem volt helye, ezáltal nagy lendülettel sem tudtak rohamozni. Amíg a Leverkusen szenvedett, az Atalanta és elsősorban Lookman szárnyalt, ugyanis harmadik lövésével és találatával végleg lezárta a meccset negyedórával a vége előtt.

Ademola Lookman, az Atalanta játékosa (j) berúgja csapata harmadik gólját
Fotó: Damien Eagers / Forrás: MTI/EPA

A hátralévő időben a Bayer beletörődötten küzdött, ezúttal nemhogy egyenlítenie, de még szépítenie sem sikerült, így a lehető legrosszabbkor szenvedte el első vereségét az idényben.

Ademola Lookman harmadik találatával történelmet írt, mert amióta egymeccses az UEFA-kupa és az Európa-liga fináléja, elsőként ő ért el mesterhármast.

Az Atalanta játékosai a trófeával, miután 3-0-ra győztek az Európa-liga döntőjében
Fotó: Frank Augstein / Forrás: MTI/AP

Európa-liga, döntő:
Atalanta (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 3–0 (2–0)

Dublin, Aviva Stadion, 47 135 néző, v.: Kovács István (romániai)

gólszerző: Lookman (12., 26., 75.)

Atalanta: Musso - Djimsiti, Hien, Kolasinac (Scalvini, a szünetben) - Zappacosta (Hateboer, 84.), Éderson, Koopmeiners, Ruggeri (Toloi, 91.) - De Ketelaere (Pasalic, 57.), Scamacca (Toure, 84.), Lookman

Bayer Leverkusen: Kovar - Stanisic (Boniface, a szünetben), Tah, Tapsoba - Frimpong (Tella, 81.), Xhaka, Palacios (Andrich, 68.), Hincapie - Wirtz (Schick, 81.) - Grimaldo (Hlozek, 68.), Adli

Út a diadalig

Az Atalanta ugyanolyan magabiztosan nyerte meg szerdán a labdarúgó Európa-liga dublini fináléját a Bayer Leverkusen ellen, mint ahogy oda eljutott.

Az olaszok a Serie A előző idényének ötödik helyezettjeként egyből a csoportkörben kezdték meg a szereplésüket, ami nem jelentett gondot, ugyanis négyesüket veretlenül megnyerve rögtön a nyolcaddöntőbe léptek.

Az Atalanta a 16 között került a legközelebb a búcsúhoz, mert a hazai visszavágó szünetében még kiesésre állt, de a második félidőben a maga javára fordította a párharcot a Sporting Lisboa ellen. A bergamóiak a következő körben okozták az egyik legnagyobb meglepetést azzal, hogy a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpoolt idegenben verték 3–0-ra, így a visszavágón belefért az egygólos vereség is, a továbbjutásuk nem forgott veszélyben.

A második nagy meglepetés a döntőben született, mert az aranycsatán az egész idényben veretlen Bayer Leverkusent játszi könnyedséggel ugyanúgy 3–0-ra verte az Atalanta. A története első nemzetközi fináléján révbe érő kék-feketék így 13 mérkőzésen nyolc győzelem és négy döntetlen mellett egyszer kaptak ki a nagy menetelés során, a gólkülönbségük 25–8.

Az Atalanta játékosai a trófeával, miután 3-0-ra győztek az Európa-liga döntőjében 
Fotó: Adam Vaughan / Forrás: MTI/EPA

Az Európa-liga-győztes Atalanta útja a diadalig:

D csoport:
Atalanta–Raków Czestochowa (lengyel) 2–0
Sporting Lisboa (portugál)–Atalanta 1–2
Sturm Graz (osztrák)–Atalanta 2–2
Atalanta–Sturm Graz 1–0
Atalanta–Sporting Lisboa 1–1
Raków Czestochowa–Atalanta 0–4

A csoport végeredménye: 1. Atalanta 14 pont, 2. Sporting Lisboa 11, 3. Sturm Graz 4, 4. Raków Czestochowa 4

Nyolcaddöntő:
Sporting Lisboa–Atalanta 1–1
Atalanta–Sporting Lisboa 2–1

Negyeddöntő:
Liverpool (angol)–Atalanta 0–3
Atalanta–Liverpool 0–1

Elődöntő:
Olympique Marseille (francia)–Atalanta 1–1
Atalanta–Olympique Marseille 3–0

Döntő:
Atalanta–Bayer Leverkusen 3–0

Mérkőzés előtti edzői nyilatkozatok

„Örülünk, hogy bekerültünk a fináléba, ennek eredményeként egy héten belül két döntőt játszhatunk. Nagyszerű karaktert mutattunk az Európa-liga elődöntőjében is, ezért azt mondom: játékosaim megérdemlik, hogy mindhárom címet megnyerjék!”

– ezt Xabi Alonso mondta a mérkőzés előtt, az UEFA hivatalos honlapján.

Gian Pietro Gasperini is optimista volt az EL-döntő előtt: 

A döntő történelmi esemény lesz. Az olyan csapatok számára, mint a miénk, ez valóban hihetetlen, de jó ómen mindenki számára. A Liverpool után is ünnepeltünk, a Sporting után is, de nagyon jól tudjuk, hogy még nincs vége.

Karneváli hangulat az Európa-liga döntője előtt (videó)

Reggeltől az Atalanta kék-feketéje, valamint a Bayer Leverkusen piros-feketéje árasztotta el Dublint. A szurkolók tömegesen érkeztek, hogy az európai klubfutball második legrangosabb mérkőzésére hangolódjanak a belvárosban. 

A dublini kastélynál felállított szurkolói zónában nem csak sörözni lehetett, hanem a csapatok hivatalos ajándéktárgyait is megvásárolhatták a drukkerek, illetve focilegendákkal fotózkodhattak. A helyszínen ugyanis ott tartózkodott az uruguayi Diego Forlan, valamint a francia Európa- és világbajnok Robert Pires is, akik több más neves focistával bemutató mérkőzéseket játszottak.  

A kiváló hangulat ebből a videóból is visszaköszön:

Kovács István 2022 után ismét kupadöntőt vezet

A nagykárolyi játékvezető ebben az idényben a Bajnokok Ligájában hat, míg az El-ben egy mérkőzést vezetett. A legrangosabb európai kupasorozatban ő fújta a sípot a Newcastle–PSG (4–1), az Arsenal–Sevilla (2–0), a Milan–Dortmund (1–3) és a Porto–Sahtar Doneck (5–3) csoportmeccsen, az Internazionale–Atlético (1–0) nyolcaddöntőben és a Barcelona–PSG (1–4) negyeddöntőben. 

Kovács István nevét a Barcelona–Paris Saint-Germain BL-negyeddöntő után alighanem mindenki jól megjegyezte a katalán fővárosban. Az erdélyi magyar játékvezető több olyan katasztrofális döntést is hozott a meccsen, amelyeknek a Barca vezetőedzője, Xavi szerint ők voltak a kárvallottjai. Az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) nem hatották meg a katalán tréner kritikái, és továbbra is bizalmat szavaz Kovács Istvánnak, így ma este ő vezeti az Európa-liga döntőjét – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Kovács István a Barcelona–Paris Saint-Germain BL-negyeddöntőn
Fotó: Josep Lago / Forrás: AFP

A nagykárolyi sípmesternek ez lesz a második európai kupadöntője, előzőleg a 2022-es Roma–Feyenoord (1–0) Európa-konferencialiga-finálét vezette.

Így vonultak a Leverkusen és az Atalanta szurkolói Dublinban (videó)

Az x-re került fel az a videó, amelyben az látható, ahogy a Leverkusen-szurkolók Dublin utcáin vonulnak. A söröspoharak természetesen nélkülözhetetlen kellékei eme „zarándoklatnak”. 

A fekete-kék bergamói csapat drukkerei is elárasztották az ír fővárost. Az olasz szurkolókat a stadion felé vezető úton örökítették meg. 

Üresen sem csúnya az Aviva Stadion (videó)

A döntő helyszíne a dublini Aviva Stadion volt, ahol június 4-én az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott találkozik majd felkészülési meccsen az ír nemzeti együttessel. Az aréna befogadóképessége 51 700 fő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!