Az első főszerepekről is mesélt a színészpáros

2024.05.10. 08:30

Cseh Kata és Balogh Mihály egy könnyed színműből is felolvasott

A székesfehérvári Aranybulla Könyvtár „Aranyat érő beszélgetések” című sorozatában ezen a tavaszon a színház került túlsúlyba, mert a májusi vendégek is a város színészei, színjátszói közül kerültek ki.

Feol.hu

Balogh Mihály és Cseh Kata a beszélgetés előtt egy rövid jelenetet is előadott Molnár Ferenctől

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Fenti megállapítás a könyvtár munkatársától, Berta Szilviától hangzott el, aki a márciusi estre utalva röviden köszöntötte a közönséget, majd valóban szóba került szinte mindegyik, a város amatőr, nem hivatásos színházi életét színesítő csoport. A vendégek pedig Balogh Mihály és Cseh Kata színészek voltak, akik pályájuk alakulásáról, a civil munka és a művész lét egymáshoz való viszonyáról, színpadi élményekről is meséltek a háziasszony, Bokros Judit kérdéseire válaszolva. A páros – akik a magánéletben 2019-ben találtak egymásra – ugyanis kötődik a Szabad Színházhoz, amelynek Mihály 2008 óta, Kata pedig 2016 óta a tagja. Az utóbbi években azonban alapító tagjaivá váltak az Örökség Csoportnak, de a Prospero Színkörrel is voltak már közös munkák – szóval bőven vannak kapcsolódások.

A Szabad Színház azonban origónak is nevezhető, hiszen a Nagy Judit vezette társulatban kapták mindketten első főszerepüket, amely után nem sokkal egy pár lettek. Mihály egy komoly drámában, Szabó Magda „Béla király” című művében alakította még huszonévesen IV. Bélát. A beszélgetésen elmondta, milyen súllyal nehezedett akkor rá ez a szerep, amelyből sokat tanulhatott. Az idő múlásával pedig, amikor időnként újra előveszik és előadják a drámát, érzi, hogy folyamatosan változik, alakul a hozzáállása a szerephez, a karakterhez.

Cseh Katának hasonlóképpen mérföldkő volt a „Káosz”, amelyben egy tanárnőt, Sofiát alakította. Ez ugyan egészen más jellegű, sokkal könnyedebb darab, mint a „Béla király”, ám a kihívás hasonlóképpen nagy volt. Kata úgy érezte: akkor és ott minden kiderül, tehát elválik, van-e igazán helye a színpadon, vagy sem. A visszajelzések szerint a válasz egyértelmű igen volt…

Míg ő korábban Veszprémben szerepelt amatőr színdarabokban, addig Mihály Székesfehérváron kezdte a pályát, amelyen fontos pont volt a Ribizli diákszínpadhoz, majd később a Szabad Színházhoz való csatlakozás.

Az elmúlt években számos előadásban szerepeltek, kipróbálhatták például, hogy milyen az, amikor egy darabon belül több karaktert kell alakítaniuk, és ennek nehézségeiről is beszéltek. Szóba kerültek az amatőr színházi seregszemlék (például a Komlói Amatőr Színházi Találkozó, a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztivál, a fehérvári Paál István Fesztivál), és az, hogy a „Mesteremberek”, illetve „Az örökség” című darabokért a legjobb férfi és női szereplőnek járó különdíjat is megkapták.

Az Aranybulla közönségének ráadásul egy meglepetéssel is készült a pár: az est elején Molnár Ferenc „Színház” című jelenetét olvasták fel, megalapozva a jó hangulatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában