2200 éves arcokkal találkozhatunk

2024.04.26. 07:00

Már látható a kínai agyaghadsereg – Különleges kiállítás nyílt a Gorsium Régészeti Parkban (galéria)

A mára világhírűvé vált kínai agyaghadsereg egy része érkezett a táci Gorsium Régészeti Parkba. Az Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei című nemzetközi kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Szent István Király Múzeum együttműködésével valósult meg. A tárlat megnyitóján az egybegyűlteket Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója köszöntötte.

Gombor Lili

Az életnagyságú agyagkatonák 2200 évvel ezelőtt élt emberek portréi

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

1974-ben kútásás közben parasztok elképesztő leletre bukkantak Kínában. Életnagyságú agyagkatonákra leltek, majd a további szakmai kutatások olyasmit tártak fel, amelyre addig nem volt példa. A földből az első kínai császár, Csin Si Huang-ti (Kr. e. 247–210) sírja került elő, amelyet mintegy nyolcezer agyagkatona őrzött, óvva az uralkodót a túlvilágon is.

A Sanghajból érkezett ötven darab agyagkatona és két ló nem eredeti darab, hiszen azokat Kína nem vagy nagyon ritkán adja kölcsön, valamint az eredeti agyagkatonák szállítása is rendkívül körülményes, mondta el Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a kiállított katonák mind méretükben, mind kinézetükben tökéletesen tükrözik az eredeti, 2200 éves műtárgyakat. – Érdemes megnézni az arcokat, a hajviseletet: rendkívül részletgazdagok. Az eredeti katonák mindegyike festett volt, hogy minél jobban hasonlítsanak az igazira. Elképesztő, hogy manufaktúrában gyártották őket, ami Európában csak a 17. században jelenik meg. Szobrászok készítették a fejeket, karokat. Mindegyik katona egy igazi ember mintájára készült, tehát több ezer évvel ezelőtt élt emberek arcképei köszönnek vissza az agyagkatonákban – mondta el az igazgató.

És hogy mit keresnek az ókori kínaiak Gorsiumban? – tette fel a kérdést Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park szakmai vezetője. Mint elmondta, az agyagkatonák a Kr. e. 2–3. századból valóak, amikor a Kárpát-medencének folyamatos kapcsolata volt a Közel Kelettel, valamint a távol-keleti részekkel is. Ez a kapcsolat viszonylag egyértelműen kimutatható, hiszen vannak távol-keleti tárgyak Gorsiumból is.

A tárlat megtekinthető hétfőtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában