Természeti, kulturális és gasztronómiai kincsek, érdekes emberek és értékálló alkotások

2024.03.10. 16:00

Az Országjáró Enyingen, Dégen és Mezőszilason tájolt

A Kossuth Rádió népszerű Országjáró sorozata szombaton Enying, Dég és Mezőszilas természeti, kulturális és gasztronómiai kincseit, valamint érdekes embereit és értékálló alkotásait mutatta be.

V. Varga József

Munkában a pogácsasütő verseny zsűrije (balról jobbra): Hahn-Kakas István, a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér vármegyei igazgatója, Viplak Tibor, Enying polgármestere és Prohászka Béla mesterszakács

Fotó: Művelődési ház

A Gasztrobusz ételekkel, élményekkel és mozgással szolgált, az ételkínálat a sodrott rétest és a leöntött krumplit kínálta, a réteskészítést a pogácsasütő verseny értékelése és eredményhirdetése követte.

Amint megtudtuk: a pogácsasütő versenyre tizennyolcan neveztek Enyingről, Mezőszentgyörgyről, Dégről, Kislángról és Tabról. A változatos ízvilágú pogácsák közül az első helyezett Kovács Gabriella töpörtyűs pogácsája lett Enyingről, megelőzve Marekkelné Kovács Judit medvehagymás pogácsáját Dégről, valamint Orbán Istvánné sajtos pogácsáját Mezőszentgyörgyről.

Az aSzakkör, a Nemzeti Művelődési Intézet szakköri munkáinak kiállítása vesszőfonást, gyertyaöntést és mézeskalácsot kínált, a kézműves-foglalkozást a Dalo-Lá-Szó együttes gyermekműsora követte. Az Együtt Szabadhídvégért Egyesület Társulata Baranyi Ferenc: Lónak vélt menyasszony című vásári komédiáját mutatta be. A Hungarikum játszóház (kocka, totó, kártya, társasjáték) attrakcióit a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Vármegyei Igazgatósága vonultatta fel.

Témák az Országjáró délelőtti műsorából:

A híres hadvezér, a nándorfehérvári bán, Török Bálint enyingi kötődése. Séta a Pollack Mihály tervei alapján épült dégi Festetics-kastély történelmi falai között. A Budai Posta út kalandos története, az átutazók egykori pihenőhelye: Balatonbozsok mesélő vendégfogadói. A klímaváltozást tűrő magyar facsemeték elkötelezett nemesítője és a Rügypattintó Futás sportos megállói. A leöntött krumpli és a tekert rétes receptje.

És a délutáni kínálatból csemegézve:

Gyöngybetűkkel rótt sorok, megbarnult régi képeslapok – mesélő múlt és családfakutatás Enyingen. Minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótája, vitéz Szentgyörgyi Dezső emlékei, akinek nevét ma helikopterbázis is viseli. A naplementében fürdő Balaton és a háborgó magyar tenger hullámai a festővásznon. A Miska-hegyi néptánccsoport fényes csizmái és libbenő szoknyái, a lelkes fiatalok a falu közösségi életének mozgatórugói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában