Kiemelt minősítés

2020.01.24. 14:00

Nagy múlt, komoly ötéves teljesítmény – Egyre többen dicsérik az Alba Regia Szimfonikus Zenekart

Jelenleg vezető karmester nélkül, más szemlélettel működik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar – ifjabb Major István igazgatóval erről is beszélgettünk.

Bokros Judit

Az igazgató, ifjabb Major István nagyon elégedett

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szimfonikusok vezetőjével a kultúra napi koncertjük előtti délelőttön találkoztunk a Vörösmarty Színházban.

Kiemelt minősítésű zenekar

Ifjabb Major István hangsúlyozta: nagyon elégedett a zenekar munkájával, illetve azokkal az eredményekkel, amelyeket a 2015-ös önállósodás óta elértek. A több mint százéves, jelentős múlt eleve kötelezte őket, s a korábbi évtizedek teljesítménye is kellett ahhoz, hogy most ott tartsanak, ahol. Továbbá, olyan szervezőgárda alakult ki körülöttük a közelmúltban, amely jól menedzseli a zenekart, s infrastrukturális szempontból is nagy a változás, amióta nem a színházon belül, hanem önálló intézményként működnek. Mindezeknek, valamint a közönség érdeklődésének és a kiváló szakembereknek, zenészeknek köszönhető az, hogy 2020. január 1-től kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté váltak, s bekerültek az élvonalbeliek közé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hátra lehetne dőlni, hiszen a színvonalat folyamatosan tartani kell, és tavaly október 31-ig már be kellett adni a következő évre vonatkozó minősítési kérelmet. Az igazgató azonban nem aggódik, a 2019-es adataik még jobbak, mint az előzőek.

Most negyvenhét muzsikussal dolgoznak a 43,5 státuszban, az operatív vezetés tíztagú. A költségvetésük több mint 300 millió forintra nőtt, ami soknak tűnhet, ám az ország más szimfonikus zenekarainak fenntartása ennél csak többe kerül. Hiszen a minőségi művészeti produkciók mögött egyedi szellemi termék és tudás áll, ennek értéke pedig nagyon magas – tette hozzá ifj. Major István.

– Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett hozzánk az elmúlt időszakban, s nem csupán Fehérvárról. Például Miskolcon, Szombathelyen is emlegették, mennyire jó az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Ezért bízom abban, hogy a kollégák is érzik: öt év alatt egy sikertörténet íródott. Ezt most már nem lehet megállítani, s jó volna, ha tudnánk még bővülni, hiszen a közönség részéről Fehérváron megvan az igény a grandiózusabb produkciókra

– fogalmazott az igazgató.

Külföldi fellépésekre is többször volt lehetőségük: jártak például olaszországi és angliai turnén, felléptek Zürichben, s legutóbb Berlinben szerepeltek. A turnésorozatok megszervezését két ügynökség segítette, hiszen a zenei piacon is mindig szükség van új szereplőkre, a fehérváriak pedig szívesen vállalkoztak a feladatokra. Kapcsolataiknak, hírüknek köszönhetően is érkeztek azonban felkérések, és a tényleges partnerektől már újabb meghívások is vannak. Elindult egy együttműködés külföldi Magyar Intézetekkel, Szlovákiába már biztosan mennek.

Az igazgató, ifjabb Major István nagyon elégedett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Távozik a karmester

Múlt héten derült ki: az ifjú és tehetséges Dubóczky Gergely vezető karmester két év után nem dolgozik tovább a zenekarral, szerződése közös megegyezéssel szűnt meg. Ennek kapcsán ifj. Major István elmondta: két szemléletmód érvényesült az életükben. Korábban Drahos Béla fuvolaművész húsz éven keresztül vezette a zenekart, ám amikor ő elköszönt, akkor jött egy olyan időszak, amikor vezető karmester nélkül dolgoztak. Ekkor merült föl a gondolat, hogy a zenekar életében ne váljon újra dominánssá egy dirigens. Erre egyébként máshol is van példa, de valóban jellemzőbb az, hogy a karmester neve fémjelzi az együttest. Majd akkor érkezett Dubóczky Gergely. Most azonban úgy döntöttek: egyelőre nem keresnek karmestert, hanem a vezető ehelyett négy felkészült szakembert kért fel a stábból arra, hogy segítsék a művészeti vezetői munkát, s annak eldöntését, hogy adott koncerteket mely karmesterrel játsszák. Igaz, e helyzet most újabb próbatételt jelent a zenekarnak, ugyanakkor még felelősségteljesebb munkára ösztönöz.

A jövő

Az első félév programjai közül az igazgató elsőként Bach Máté Passióját emelte ki, amelyet február 28-án adnak elő a Szent Sebestyén-templomban. Erre az alkalomra felfűtik az épületet, hogy a zenészek és a közönség is komfortosabb körülmények között élhesse át az estet. S tudható: ismét együtt dolgoznak az olasz Donato Renzetti karmesterrel, akinek az irányításával Fehérváron Csajkovszkij-műveket adnak elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában