Tervekkel és elszántan áll a kihívás elé

2024.05.22. 15:00

Újra vállalja a megmérettetést Szabadbattyán korábbi polgármestere

"Nagy feladat és kihívás, de úgy érzem megvan bennem még az erő és elszántság." Így indul neki a választásoknak Polyák István Szabadbattyánban.

Bokányi Zsolt

A csapat balról jobbra! Csókási Lajos képviselőjelölt (FIDESZ-KDNP) Dr. Gyémánt Kálmán független képviselőjelölt Csókási- Nagy Eszter független képviselőjelölt Polyák István Vilmos független polgármester jelölt Aupek Attila független képviselőjelölt Bihácsi István képviselőjelölt (FIDESZ-KDNP) Dudás Zsolt független képviselőjelölt

Fotó: Polyák Isván

Beszélgetésünk elején, kérhetek egy rövid bemutatkozást olvasóink felé?
– Természetesen! Nős vagyok, két felnőtt lány gyermekem van. 1959-ben Szabadbattyánban születtem. Itt nevelkedtem, általános iskolai tanulmányaimat itt végeztem. 1976-1981 között a székesfehérvári Ikarus Karosszéria és Járműgyárban dolgoztam. 1982-2004 között a Magyar Honvédség 5. Hadsereg Parancsnokság Hadműveleti Főnökségen rajzoló-dekoratőrként végeztem munkámat 2004-ig. 2004-től megbízással a szabadbattyáni Móricz Zsigmond Művelődési Ház vezetője lettem, majd 2005-2014 között az Általános Művelődési Központ Móricz Zsigmond Művelődési Ház intézményegység vezetője ként dolgoztam. 2014-2019 között Szabadbattyán Nagyközség polgármesteri tisztségét láttam el. 2020-2024 egyéni vállalkozó, Battyáni Mozaik Stúdió művészeti vezetője voltam és jelenleg is folytatom ezt a csodálatos munkát.

Ha úgy tetszik, visszatérő jelöltként indul a választásokon. Mi volt a fő motivációja az új megmérettetés kapcsán?
– 2014 és 2019 között Szabadbattyán Nagyközség polgármestereként egy nagyszerű képviselő testülettel dolgozhattam a település fejlődéséért. Munkánk eredményeként utak és járdák épültek, illetve újultak meg. A falu központját büszkén mondhatom, hogy csodálatos széppé alakítottuk át. Ingatlanokat vásároltunk, új közösségi tereket alakítottunk ki, az önkormányzat épületeit újítottuk fel és végeztük a mindennapok feladatát becsülettel. Úgy gondolom, hogy munkánk eredményeként Szabadbattyán nagyon sokat fejlődött. Sajnos 2019-ben nem sikerült folytatni munkánkat. Új polgármester, új testület állt fel. Mára nyilvánvaló lett azonban, hogy a változtatásnak nem volt se értelme se eredménye. Sokan kerestek meg és biztattak, hogy folytassuk a félbeszakított munkát, újra próbáljuk meg visszaállítani azt a közösségi szellemiséget, ami megvolt a mi hivatali időnkben. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében – támogató barátaim biztatásával és segítségével – kerestem meg azokat a lehetséges jelölteket, akik érzéseim szerint alkalmasak lehetnek az általunk megkezdett munka folytatására. Nagy feladat és kihívás, de úgy érzem megvan bennem még az erő és elszántság ami szükséges ahhoz, hogy sikeresen tudjam végezni ezt a küldetést.

Milyen tervekkel indul neki az új kihívásnak?
– Természetesen megvannak a terveim (vagy inkább terveink) melyeket most nem szeretnék részletezni mert az nagyon hosszúra nyúlna. De ami fontos ennek a feladatnak a kapcsán az, hogy az elképzeléseinket miként szeretnénk megvalósítani. A nevében is megvan: önkormányzat. Ez a településünk esetében a hét embert jelent, hat képviselőt és a polgármestert, akik azt vállalták, hogy dolgozni fognak közösen a település fejlődéséért. Nem öncélú, egyéni érdekek, hanem a közösség érdekeinek szolgálatában végzik majd munkájukat. Döntéseiket lelkiismeretesen a testület tagjaival közösen megvitatva egyetértésben – ha szükséges kompromisszummal – hozzák meg. Fontos, hogy közösségben dolgozva végzik munkájukat és a polgármester része ennek a munkacsoportnak. Ő az aki irányítja és összefogja őket. Ez nagyon lényeges, mert ha nincs meg ez a kapcsolat közöttük, nincs meg ez a szellemiség akkor az alapjai nincsenek meg az önkormányzat munkájának. Számomra ez jelenti a legfőbb feladatot, hogy olyan közösséget kovácsoljunk össze amelyik képes érdemben a településért dolgozni!

Egy település vezető esetében, fontos a helyi kötődés, az ön esetében is így van, gondolom?
– Szabadbattyán a szülőfalum, a hely ami az életem meghatározó színtere volt. Itt telt a gyermekkorom, ide kötöttek barátaim és a mindennapok átélt élményei. Fontos volt a múltja, történelme. Az elmúlt évtizedek alatt szinte észrevétlenül, a feladatokhoz kapcsolódóan vált az életem részévé a helyi közösségi élet. Mindig törekedtem arra, hogy tevékenységemmel értéket hozzak létre. A művelődési ház volt az első hely ahol gyakorlati értelmet nyert a mindennapok munkája. A tapasztalat amit munkám során szereztem akkor vált igazán fontossá és értékessé, amikor polgármesterként dolgozhattam az itt élő emberekért. Ez az út egy negyedszázadot ölel át és úgy érzem megfelelő alapod ad ahhoz, hogy merjek küzdeni ezért a nemes feladatért és célért. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában