Magyar nyelv és irodalom

2024.05.06. 11:30

Több mint hetvenötezer érettségiző ült ma iskolapadba

A pénteki nemzetiségi után, hétfő reggel elkezdődött a magyar nyelv és irodalom érettségi. Középszinten 73472, emelt szinten pedig 2066 tanuló ad számot tudásáról.

Feol.hu

Hétfő reggel elkezdődött a magyar nyelv és irodalom érettségi

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A középszintű magyar érettségi első felében a könyv születéséről kaptak egy szöveget a diákok, melyet először értelmezniük kellett, majd a szöveghez kapcsolódó kérdéseket kellett megválaszolniuk. Ezt követte egy irodalmi teszt kitöltése, amiben Szophoklész Antigonéja és Ady Endre neve is szerepelt. 

Az emelt szinten érettségizőknek a vizsga első részében egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort kellett megoldaniuk, ami egy irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz, drámához vagy ezek bármelyikének részletéhez kapcsolódott. Az érettségi első részére összesen 90 percük volt a vizsgázóknak. 

A második rész megoldására mindkét szinten 150 percet kaptak a diákok. Középszinten egy 500-800 szavas műértelmezés és egy témakifejtő esszé közül lehet választani. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk. Egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk.

Idén több mint 112 700 érettségiző 1161 helyszínen vizsgázik. Az érettségi kedden matematikával folytatódik. Középszinten 69047-en, emelt szinten pedig 6616-an vizsgáznak.

Majd jön a történelem tantárgy, amelyből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák ad számot tudásáról.

Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en, május 10-én német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek.

Az írásbeli vizsgák május 27-ig tartanak. A szóbeliket középszinten június 17. és július 3. között, emelt szinten pedig június 5–12. között tartják. 

Az írásbeli érettségik hivatalos megoldásait mindig másnap teszik közzé az Oktatási Hivatal honlapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában