Új fajt fedeztek fel?

2024.05.14. 16:30

Több a toll mint a levél Sárkeresztesen

Néhány éve beszámoltunk már arról, hogy egy szorult helyzetben lévő párocska nem talált otthonra. A tavasz és a szerelem megérkezett, de a lakhatás továbbra sem volt megoldott, ezért ideiglenes szálláson hozták világra az utódokat. Azóta ez szokássá vált.

Palocsai Jenő

Éppen tízórai közben sikerült meglesni a kicsiket és találkozni az anyával is

Fotó: Igari Balázs

Az ember kimegy hajnalban, és amikor a zsanér lassan és hangosan enged, feltárul a postaláda belseje. Ilyenkor leginkább mindenki a hírlapot vagy a leveleket keresi a szemével, és aztán csak csekkeket talál. Sárkeresztes azonban más település, mint a többi. Ott levelek helyett tollak tömkelege tornyosul a postaládában.

Pár éve a reprodukció kényszerétől, a tavasz követelőzéseitől és a csőrcsikorgató hajnali hidegektől üldöztetve otthont kerestek a cinegék. Mikor már majdnem feladták a keresést és a reményt, a sors különös megoldást választott. Jobb híján egy levélszekrényben költötték ki a fiókákat. Azóta annyira bevált hely, hogy szinte új madárfaj született a faluban, a keresztesi levélszekrény cinege.

Legújabb példányaik ismét a József utcai egyik levélszekrényben költötték ki és nevelgetik a két kis sárgalábú fiókát, akik lassan kinövik a többgenerációs postaládát. A méretük és a tollazatuk már szinte megegyezik a szülőkével, de egyelőre még várják, és nem hiába, hogy megérkezzen az ételfutár. 

Fotó: Igari Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában