Kerámia fészkeket helyeztek ki

2024.05.10. 14:00

Hotelt kaptak a fecskék Székesfehérváron

1902-ben Magyarországon Chernel István ornitológus (a madártan tudósa) szervezte meg az első Madarak és Fák napját, melyet minden évben május 10-én ünnepelünk. E nap alkalmából adták át pénteken a Tóparti Gimnázium felújításához kapcsolódva Székesfehérvár első fecskehotelét.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Alig egy hónappal ezelőtt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház homlokzatára helyeztek el kerámiából készült fecskefészkeket, most pedig egy igazi fecskehotel kapott helyet a Csónakázó-tó partján.

A Tóparti Gimnázium felújítása során el kellett távolítani néhány fecskefészket, amelyeket most pótoltak. Székesfehérvár első 56 fészket számláló fecskehotelét a Csónakázó-tó partján Cser-Palkovics András polgármester és Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője adta át. „2016-ban indult a Fecskebarát Fehérvár program, amely szép eredményekre vezetett. Egyik eredménye az, hogy összefogott mellette a város, nagyon sokan részesei a programnak valamilyen módon” – mondta el Cser-Palkovics András polgármester. 

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„A Tóparti Gimnázium felújítása teljes mértékben fecske- és denevérbarát szemmel történt, folyamatosan egyeztettünk a kivitelezővel. Az épületen lévő fészkeket hatósági engedéllyel távolítottuk el, abban az időszakban, amikor a fecskék már nem használták azokat. A hatóság előírta természetvédelmi eszközök kihelyezését, lévén, védett állatról van szó. Nem feltétlen szerettük volna az új homlokzatra kihelyezni a fészkeket, viszont a Tisza-tónál és több helyen is helyeztek már ki ilyen fecskehoteleket, így ezt a szerkezetet találtuk megfelelőnek” – ismertette Csete Gábor, aki azt is elmondta, hogy a Csónakázó-tó környezete a legmegfelelőbb pont a fecskehotelnek a városban, hiszen van elég táplálék, valamint a madarak tudnak elegendő sarat gyűjteni a fészkeikhez. Ugyanis a kihelyezett kerámia fészkek esetében előfordul, hogy a fecskék később saját fészket építenek azok mellé. A fecskehotellel is az a cél, hogy a Fecskebarát programon belül segítsék ezeknek az állatoknak a megtelepedését, az állomány megerősödését. A Csónakázó-tónál elég nagy állomány él, így lehetséges, hogy majd a gimnázium új épületére is felépítik a fészkeiket. „Most a fecskehotellel felrakott 56 darab fészket megfelelően előkészítették számukra, melyeket be is saraztunk nekik, így már csak ki kell venniük az albérletet és használni” – fűzte hozzá a szakember.

A fecskehotelre később a madarakat ismertető táblákat és egyéb madár odúkat is szeretnének kihelyezni. A fészkek kihelyezését a JóPont Alapítvány támogatta, a Városgondnokság tőlük kapta a kerámia fészkeket. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A Fecskebarát Fehérvár program keretében a Városgondnokság 2016 óta több mint száz fecskefészket helyezett ki a városban. Arra azonban, hogy ezeket a madarak birtokba is vegyék, néha éveket is várni kell, mert nem úgy működnek ezek a fészkek, mind a hagyományos madárodúk, amelyeket több faj is használhat. Előfordul olyan is, hogy a fecskék nem a mű fészket kezdik el használni, hanem mellé építenek saját fészket, mivel a már kihelyezett vészek egyfajta optikai segítséget nyújt nekik, miszerint érdemes ott fészket építeni, hiszen már van ott egy pár. Fontos, hogy ahol megtelepednek ezek a madarak, álljunk hozzájuk pozitívan. Ha valakinek esetleg bosszúságot vagy kellemetlenséget okoznak, az mindenképpen értesítse a Városgondnokságot vagy a Sóstó Vadvédelmi Központot, akiktől megfelelő szakmai segítséget kap. Fontos, hogy segíteni kell a fecskéket, hiszen drasztikusan csökken a számuk. Ennek oka egyfelől a klímaváltozás, amely megtizedeli a fecskeállományt, másfelől pedig az élőhelyeik eltűnése. Sajnos a telelőhelyükül szolgáló dél-afrikai lápos területeket elkezdték felszámolni, valamint az illegális vadászat is pusztítja a madarakat. Afrika keleti részein hatalmas hálókkal fogják be a fecskéket, és táplálkozási célra használják fel őket. Hazánkban pedig rengeteg kemikáliát használunk, amelyek pusztítják ezeket az állatokat. Például a mezőgazdaságban használt szerek is lerakódnak az élelmiszerláncban, így egy mérget hordozó rovar könnyen a madár vesztét okozhatja, sőt egy egész fészekalj is elpusztulhat tőle. A felhalmozódó méreganyagok a madarak genetikai állományában is változást okozhatnak, melynek eredményeként például vékonyabb héjú tojást tojnak, így pedig eredménytelen lesz a költés. Ezért is kiemelten fontos, hogy ne bántsuk ezeket az állatokat, fészkeiket ne verjük le, hanem kérjünk segítséget, és jusson eszünkben, hogy értékes, hasznos állatok, hiszen számtalan szúnyogot elpusztítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában