Alkotókedv és alkotóerő

2024.05.14. 17:30

Helyi alkotók: "A Szakkör" produktumaiból nyílt kiállítás Lepsényben

A Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház harmadik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért”.

Bokányi Zsolt

A Szakkör foglalkozások 2021 novemberében indultak Lepsényben.

Fotó: Lepsényi művelődési ház

A programban gyertyakészítés, baba-mama horgolás és vesszőfonás szakkörök indultak, a szakkörök alkalmával készült tárgyakból nyílt kiállítás május 8-án. A kiállítást Sütő Krisztina, az intézmény vezetője nyitotta meg. A Szakkör foglalkozások 2021 novemberében indultak Lepsényben. Első alkalommal gyöngyfűzés, hímzés és vesszőfonás csoportok jöttek létre, majd 2022 őszén a vesszőfonáshoz a mézeskalács és a makramé csatlakozott. Az NMI húsz alkalomra, 5 fő részére elegendő alapanyagot és eszközt biztosított a programhoz, a foglalkozásokat pedig online videók alapján tartották. A Nemzeti Művelődési Intézet létrehozott egy online tudásmegosztó felületet A Szakkör címmel, ahol kézműves mesterek mutatták be az egyes tárgyak elkészítésének folyamatát. A levetített videók alapján készítették el saját alkotásaikat. A szakkörök tagjai egy-egy oklevelet és apró ajándékot kaptak a foglalkozássorozat sikeres teljesítéséért.

Vesszőfonás – 2 csoport- 11 fő

Horgolás – 1 csoport, 6 fő

Gyertyakészítés – 1 csoport, 6 fő

Fotó: Lepsényi művelődési ház

A csoportokat a Művelődési Ház munkatársai, Gyenis Istvánné és Sütő Krisztina vezették. A szakkör program egyik fontos célja a magyar kézműves mesterségek hagyományának megőrzése volt. A magyarországi népművészetből táplálkozó tárgyalkotó tevékenység kapcsán helyi kezdeményezésre létrejött szakkör társadalmi értékét és közösségformáló erejét mutatja, hogy az elmúlt egy év során újonnan készített minőségi tárgyakkal képes ma megtölteni a rendelkezésre álló kiállítótereket. Ebből is jól látszik, hogy az alkotókedv és alkotóerő töretlen és ez minden népművészeti szakágban tapasztalható. A megnyitón műsort adott a Lepsényi Esthajnal Nyugdíjas Klub Énekkara.




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában