Arcanum

2024.05.17. 11:00

Fejér évfordulós emlékei

Bagotai Zsanett

Milyen lesz a jövő Fehérvárja, hogyan formálódik tovább a városkép? Erre a kérdésre nagy vonalakban választ ad az az általános rendezési tervprogram, amelyet a Városépítési Tudományos Tervezési Intézet készített el. E programban foglaltakat tárgyalta meg tegnap tartott ülésén a városi tanács végrehajtó bizottsága.

kétezerre házainak fele magasépület lesz, negyedrésze 2—3 szintes, másik negyedrésze pedig családi ház.A város javasolt fejlesztésének mértéke: 1985-re 100 ezer lakosa, 2000-re pedig 127 ezer lakosa legyen. A tervprogram új közintézmények hosszú sorának építését irányozza elő az ezredfordulóig. Új megyei könyvtár, új zeneiskola és hangversenyterem, 1500 nézőt befogadó sportcsarnok, 50 méteres fedett uszoda, új strandfürdő, több sporttelep épül a városban. A kórházat jelentős mértékben kibővítik. A múzeumot kibővítik, a Velence Szállónál 8000 négyzetméteres lakberendezési áruházat, a Velinszky lakótelepen és a Piac téri lakótelepen pedig 7000 négyzetméteres áruházakat építenek. A programterv szerint a jelenlegi piac térségében még 2000 négyzetméteres fedett piac és 3000 négyzetméteres szabadpiac létesítése is szükséges.

Amint a szennyvíztisztítás megoldásával a Sóstó szennyvizektől mentes lesz, itt strandolásra, csónakázásra és horgászatra egyaránt alkalmas parkterületet alakítanak ki. 

A számítások szerint 1985-ben ezer fehérvári lakosra 187 gépkocsi jut, 2000-ben pedig 350 körüli a személygépkocsik száma. A közlekedés zavartalan lebonyolításának érdekében 1985- ig 12 útkereszteződésnél kell közlekedési lámpákat létesíteni, 2000-ig pedig a város tíz csomópontján külön szintű útkereszteződéseket kialakítani. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában