Fontos!

2024.05.21. 14:00

Éjfélkor jár le a határidő

Fontos határidő jár le ma éjfélkor, eddig van ugyanis még ideje kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet annak, aki még nem tette meg.

Déri Brenda

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, melyet legegyszerűbben a NAV honlapjáról elérhető eSZJA-felületen tudják megtenni azok, akik rendelkeznek Ügyfélkapuval. Akiknek nincs Ügyfélkapuja vagy segítséget szeretnének kérni az szja-bevallással vagy az 1+1 százalékkal kapcsolatban, azok felkereshetik a NAV központi ügyfélszolgálatait – 18 óráig tart nyitva –, illetve tárcsázhatják az ingyenesen hívható 1819-es számot 20 óráig, amelyen a NAV Infóvonalat érik el – hívják fel a figyelmet közleményükben.

Fontos ugyanekkor, hogy május 21-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete annak is, aki nem véglegesíti a tervezetet és nem is nézi át, kivéve az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket. Utóbbiaknak a bevallási tervezet csak egy „ajánlat,” ami nem válik automatikusan bevallássá. Mint írják nekik a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 21-én személyijövedelemadó-bevallássá, ugyanekkor a NAV tizenöt napos határidővel felhívja őket, hogy pótolják a hiányt. Ha az érintettek ennek a kérésnek nem tesznek eleget a hivatal ötvenezer forint bírság büntetést szabhat ki rájuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában