Váratlan vendégeink

2024.05.16. 12:00

A gyakori erkélylakó, a balkáni gerle

Az örvös galamb és a balkáni gerle az a két galambféle, amellyel a leggyakrabban találkozhatunk közvetlen környezetünkben: a városban, a kertben vagy épp az erkélyünkön.

Déri Brenda

Fotó: Shutterstock

A két említett galambféle közül a balkáni gerle az, amelyiket talán többször látjuk. Rájuk jellemző, hogy villanyoszlopokra, az erkélyre vagy akár egy muskátlis dobozba is képesek belefészkelni és tojást rakni, ám utóbbi kettő sokak számára zavaró lehet. Klébert Antal a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre azonban óva int mindenkit a balkáni gerle vagy épp más állatok elkergetésétől. Mint fogalmazott inkább arra kellene törekedni, hogy minél közelebb kerüljünk a természethez és lássuk meg annak apró szépségeit, hiszen egy új élet létrejötte, a tojásrakás és egy fióka kikelése mindenképpen annak számít. 

De a balkáni gerlénél maradva a szakember elmondta, hogy ezek a madarak gyenge minőségű, gallyakból, ágakból összetákolt fészek csinálnak és általában két tojást raknak le. Költési idejük pedig akár egész évben is tarthat, ugyanis a tojásrakás nem a hőmérséklettől függ, hanem a napos órák számától. 

Megjegyezte, akinek megadatik az, hogy akár ez a madár vagy egy másik a közvetlen közelébe fészkel, értékelje, csodálja és óvja, ne pedig azon legyen, hogy elkergesse. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában