Lányok Napja

2024.04.25. 20:00

Nemcsak a fiúk lehetnek mérnökök – idén is népszerű volt a Lányok Napja

Idén tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Nők a Tudományban Egyesület a Lányok Napja elnevezésű országos programot, melyhez ezúttal is csatlakozott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, ahol karrierválasztás előtt álló diákok ismerhették meg közelebbről a STEM területeket.

Héjj Vivien

A reál területekben rejlő lehetőségeket ismerhették meg az érdeklődők a Lányok Napján

Fotó: NAGY NORBERT

A 21. század új kihívásokat és nagy változásokat hozott az egyes szakmák területén. Az Óbudai Egyetem oktatási portfóliájának megújítása és kibővítése, az oktatás színvonalának fejlesztése mellett fokozott figyelmet szentel a hallgatók munkaerő-piaci érvényesülésének támogatásának is. Ennek részeként az oktatási intézmény idén is csatlakozott a Lányok Napja programhoz.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

– Az országos kezdeményezés során különböző felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, vállalatok szerveznek programokat, melyek célja, hogy felkeltsük a lányok figyelmét a STEM (tudomány, technológia, mérnöktudomány, matematika) szakmák iránt – fogalmazott kérdésünkre Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának egyetemi docense, a program szervezője, aki elmondta, a mérnök szakok még mindig nem tartoznak a lányok favoritjai közé.

– A nap során bemutatjuk az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán választható szakokat. Játékos formában ismerkedhetnek a diákok az új képzésekkel, köztük a sport-közgazdász szakkal is, találkozhatnak oktatókkal és hallgatókkal. Fehérváron a villamosmérnök, a gépészmérnök, a földmérő és földrendező mérnök, valamint a mérnökinformatikus alapszakok mellett már gazdálkodási és menedzsment szakot is indítunk – tette hozzá Seebauer Márta.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az egyetem programjára a fővárosból és székesfehérvári középiskolákból is érkeztek tanulók. A Lányok Napján először egy általános tájékoztatót hallhattak a diákok, melyből megismerhették az egyetemet, a duális képzési lehetőségeket, majd az Arconic-Köfém Kft.-től érkeztek különböző területeken dolgozó mérnöknők, akik meséltek az egyes szakmák lehetőségeiről, szépségeiről.

A jelenlévők továbbá részt vehettek egy laborlátogatáson is: a virtuális valóság és a mobil robotok laborban izgalmas fejlesztéseket ismerhettek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában