Szerencsére álhír volt

2024.04.26. 08:00

Nem változik semmi, a locsolóvízmérők megmaradnak

Olyan információ jutott el szerkesztőségünkhöz egy olvasótól, mely szerint meg vannak számlálva a locsolóvízmérők napjai, mert sok volt velük a visszaélés. A megye mindkét vízszolgáltatójára rákérdeztünk, hogy valós-e a hír, és most úgy tűnik, hogy nem.

Palocsai Jenő

Akár egy egész medencét is feltölthetünk a locsolóvízmérőn keresztül, a lényeg, hogy az így kifolyt köbméterek a kertbe kerüljenek, ha eljön a csere ideje

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Azt szinte mindenki tudja, hogy az átkos korszakban ingyen volt a víz, és éppen emiatt kissé értéktelen is. Aztán jött a változás, és vele a vízdíj, és máris spórolni kezdtek a magyarok, a folyékony éltető elemmel. A fejlődés újabb szintje az volt, mikor már nem csak a nagyvárosok szívében, és a panelrengetegekben építették ki a szennyvízhálózatot, hanem az egészen kis falvakban is. Azóta nagyjából úgy kell számolni, hogy a házba érkező vezetékes ivóvíz fogyasztása teszi ki a hármas flottában érkező vízszámla harmadát, míg a szennyvíz díja a másik 2/3-ot.

Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

Remek lehetőség, igazán rugalmas szolgáltatói gondolat volt, mikor kitalálták a locsolóvízmérőket. Egy kerti csap, és a rendszerben elé van kötve, a szükséges hitelesítő eszközökkel, (plomba, vipak, valami) egy almérő. A rendes vízóra állásából mindig levonják a locsolóvíz almérő által mutatott számot, és az eredményt szorozzák be a szennyvízszolgáltatás díjával.  Magyarul, a locsolóvízmérőn keresztülfolyó víz után nem kell szennyvízdíjat fizetni, igaz, ennek az is feltétele, hogy az adott vízvételi lehetőség semmilyen módon nem csatlakozhat a ház, lakás csatornahálózatához.

Aztán egy olvasói bejelentés érkezett hozzánk, mely szerint a jövőben megszűnik ez a sokak által kedvelt szolgáltatás, függetlenül attól, hogy nem került kevés pénzbe és időbe kérvényezni, kijárni, kiépíttetni a rendszert és felrakatni, hitelesíttetni az almérőt, ezért megkérdeztük, hogy igaz-e az az állítás, mely szerint, megszűnik a locsolómérők működése, és ha igen, akkor mikor? Küldtünk kérdést a vízszolgáltatóknak arra vonatkozóan, hogy miért kellett meghozni ezt a drasztikus lépést, illetve, hogy visszaélések, vagy milyen események voltak a döntés hátterében? Tudni akartuk, hogy lesz-e más, alternatív megoldás kertöntözésre, kocsimosásra, ha a réginek mennie kell? Végezetül azt is tudni szerettük volna, hogy hány locsolóvízmérő van a megyében?

Fotó: Palocsai Jenő  / FMH

A két vízszolgáltató alaposan meggondolta a választ, ám nem derült ki, hogy hány locsolóvízmérő van a megyében, viszont a DRV és a Fejérvíz csupán egy tömör, ám örömhírt tartalmazó mondatot küldött:

– A megkeresésére reagálva tájékoztatjuk, hogy cégünknek nincs tudomása a locsolóvízmérők megszüntetésére irányuló szándékról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában