A legnagyobb gyász ideje

2024.03.29. 17:36

Zarándokokkal együtt tartottak keresztutat a kálvárián Bodajkon (galéria)

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe. A Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyen is nagy számban gyűltek össze a hívők, hogy megemlékezzenek Krisztus szenvedéséről a legnagyobb gyász idején.

Palocsai Jenő

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egyetlen nap, amikor nem tartanak szentmisét, az nagypéntek. A legnagyobb gyász idején, március 29-én,  délután háromkor indult a húsvéti körmenet Bodajkon. Az Úr tömlöce kápolna előtt gyülekeztek a hívők, a bodajki kálvária alján, hogy  aztán végigjárják az utat, felidézve a stációknál Krisztus szenvedéseit.

A tömegben több zarándok is volt, akik megtapasztalhatták azt, hogy a kereszténységet közösségben lehet igazán megélni. A főleg a fővárosból érkező zarándokok már napok óta Bodajk vendégei voltak, és a főleg fiatalokból álló csoport tagjai fontos szerepet vállaltak magukra az ünnep kapcsán. Egymást váltva vitték a keresztet azon az úton, amelyen valaha az örök főpap is járt, egészen a Golgotáig.

Végig követték a megjelentek Krisztus útját és szenvedéseit, emlékezve arra, hogy Jézus milyen áldozatot hozott az emberiségért. A körmenetet Mórocz Tamás plébános vezette, és mikor felértek a kálvária tetejére, imádságokat és zsoltárokat énekelve gyászolták Krisztust.

Bár a 40 napos nagyböjt nagyszombat estéjén véget ér, a Bodajki Kegyhelyen mind a négy nap a húsvétról szól. Szombaton imádság lesz a Szent Sírnál, illetve húsvéti vigília, emellett ételszentelés is. Vasárnap és hétfőn két-két ünnepi szentmise is lesz  a kegyhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában