Biztonságos a feljutás

2024.03.27. 19:00

Elkészült a lépcső, amely a faludomb tetejére vezet Kincsesbányán (videó, galéria)

Szinte rekordidő alatt készült el a lépcső, mely jelentős forgalmat bonyolít a felsőbb utcák és a településközpont között. A szalagot március 27-én vágta át Murányi Marianna polgármester, átadva a korláttal készült lépcsőt a lakosoknak.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A bánya idején készült az a lépcső, mely a faludomb, a központi szánkódomb, vagyis az Árpád domb tetejére fut. Az akkori mesterek évtizedekre tervezve építették, és bár kiállta az idő próbáját, a sok sérülés miatt már nem volt biztonságos. Több ciklus képviselő-testülete is napirendre tűzte az újjáépítést, ám csak most sikerült megvalósítani a Magyar Falu Program segítségével.

Már csak a kilátás miatt is érdemes felmenni az új lépcsőn, a faludomb tetejére
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

– Nagyon gyorsan ment a kivitelezési munka, annak ellenére, hogy azért voltak nem várt nehézségek is. A lépcső alatt óriási betontömbök voltak, amire senki sem számított, így az elszállítandó anyag a négyszerese lett a tervezettnek. A korlát az nagyon kellett, mert meredek a domb, de a későbbiekben még pihenőpadot is teszünk a lépcső mellé, hogy az idősek megpihenhessenek – mondta Murányi Marianna polgármester, aki Törő Gábor országgyűlési képviselővel közösen vágta át a szalagot az avatáson.

Az ünnepi ceremónián a helyi általános iskolások adtak műsort, a lépcsőn éppúgy, mint az emlékmű előterében. Az avatás végén a kilátásban gyönyörködve beszélgettek a megjelent lakosok, akik aztán mind kipróbálták az új lépcsősort, hazafelé menet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában