Arcanum

2024.01.20. 17:25

Fejér évfordulós emlékei

Bokányi Zsolt

Munkavédelmi fejlődés
„...Általában megállapítható, hogy a korszakváltó gazdasági fejlődéssel együtt előrelépés történt a mezőgazdasági termelőszövetkezetek munkavédelmi tevékenységében, de ennek fejlődési üteme még elmarad a lehetségestől és a kívánatostól.” Olvashattuk 1984-ben a Fejér Megyei Hírlap egyik írásában. Az ülésén, Jármy Pál,a szövetség szakágazatvezetője fűzött szóbeli kiegészítést az írásos anyaghoz. „Az elemzések során kiderült, hogy a balesetek egyötöde olyan dolgozóval történt, aki a munkahelyén egy évnél rövidebb ideje dolgozott. A balesetek egynegyede gyalogos és járművel való közlekedés közben történt, a halálos baleseteknél azonban már 57 százalék a közlekedés következménye. A főbb baleseti okok közül gyakoriság szempontjából a káros környezeti hatás, a berendezések és eszközök hatása, valamint a sérült fegyelmezetlensége és ittassága emelhető ki.”
 

Változtak a postai díjak
Erre hívták fel a hírlap olvasóinak figyelmét 1994-ben, ezen a napon. És hogy mi változott pontosan harminc éve? Íme: „A belföldi postaforgalomban a leveleknél átlag 12 százalékos a változás. Az ajánlott küldemény díja 27-ről 32-re, a helyi szabvány levelek díja 10 forintról 11 forintra, a távolságiaké 17-ről 19 forintra nőtt. Három-öt forinttal többet kell fizetni a 100- 500 grammos levelek célhoz juttatásáért, a képes levelezőlapoknál 7 forint helyett 8 forint a helyi, 10 helyett 12 forint a távolsági kézbesítésűek díja. Illetve a csomagszolgáltatás ára a költségek nagyobb növekedése miatt az átlagnál jobban, 20 százalékkal nőtt.” Számolt be a változásokról az akkori Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium munkatársa a sajtónak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában