Meglepő, de igaz: a hölgyek vannak többségben

2020.09.17. 07:00

Bakonyi bevetésen – Nők és férfiak is jelentkezhetnek önkéntes katonának

Fegyverek ropogása verte föl a bakonykúti erdő csöndjét szerda délelőtt. Tartalékos katonák járőrcsapata gyakorlatozott a térségben.

B. Kiss László

Az ellenséget sikeresen ártalmatlanították! – jelenthették azok a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok, akik tegnap gyakorlatoztak a falu közelében. Sött-ösnek július óta lehet felcsapni. A hat hónapos szolgálat elindításával, amelyért havi bruttó 161 ezer forint illeti a katonát, a honvédség a járvány miatt állásukat elvesztett személyeken segít. Hölgyek és férfiak egyaránt jelentkezhetnek. A képen „sebesült” társukat látják el a tartalékosok.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindez az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred fehérvári székhelyű 17. Területvédelmi Zászlóaljának gyakorlatán történt, ahol a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok (SÖTT)harcászati gyakorlatot tartottak.

Az ellenséget sikeresen ártalmatlanították! – jelenthették azok a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok, akik szerdán gyakorlatoztak a falu közelében. A képen „sebesült” társukat látják el a tartalékosok.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Négyféle önkéntes tartalékost különböztetünk meg. Az önkéntes műveleti tartalékosok három év alatt 6 hónapra hívhatók be, fő feladatuk különleges jogrend bevezetése esetén az állandó állomány helyettesítése. Az önkéntes védelmi tartalékosok a katonai objektumok őrzés-védelmét látják el szerte az országban. Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát 2017 óta választhatják a hazájuk iránt elkötelezett állampolgárok. Az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszer lényege, hogy minden magyarországi járás rendelkezzen egy századnyi kiképzett katonai erővel. Az ÖTT katonák évente minimum 20 nap kiképzésen vesznek részt. Az első speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák július 1-jén vonultak be: ezt a szolgálati formát a gazdaságvédelmi akcióterv keretében hozta létre a Magyar Honvédség. Alapvetően olyan személyeknek kínál így hat hónapra folyamatos foglalkoztatást a honvédség, akik a járvány miatt elvesztették az állásukat.

A hat hónapos alapfelkészítés végén választhatnak: SÖTT szakkiképzésen vesznek részt (ez szintén hat hónap), civil szakmájuk mellett önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot vállalnak, állandó hivatásukként választják a honvédséget, tehát szerződéses vagy hivatásos állományba jelentkeznek, vagy – természetesen – visszatérhetnek a civil életbe. A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák illetménye havi bruttó 161 ezer forint – magyarázta Páli Zoltán alezredes, a fehérvári székhelyű ezred parancsnokhelyettese.

Indokolt volt a járőrcsapat elővigyázatossága
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az első lövéseket követően a járőrcsapat tagjai a földre vetették magukat, és viszonozták a tüzet. Ennek során egyik társuk megsebesült, akit ott a harctéren láttak el. Patthelyzet állt elő, aminek a teherautón érkező gyors reagálású szakasz vetett véget. A platóról leugró tartalékosok legyezőt formáltak, és lelőtték a két ellenséges katonát. Ne tessenek megijedni! Mindkét fél mindvégig vaktöltényt használt.

Páli Zoltán alezredes beszélt a részletekről
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az összecsapás közben a rohamsisakot, terepszínű gyakorlós, álcafestékkel kifestett katonák nagyon egyformák voltak. A meglepetés akkor jött, amikor a fegyverzaj elültével lekerült a fejről a sisak, és – adott esetben – hosszú szőke haj omlott a katonanő vállára. Az alezredestől megtudtuk: a Fejér megyei SÖTT katonák kétharmada hölgy.

Egyikük, Kárpáti-Fehérvári Ágnes, aki az összecsapást eldöntő gyors reagálású szakasz tagja volt a gyakorlaton, elmondta: a nők is képesek arra, amire a férfiak, s ezt akarja SÖTT közkatonaként bizonyítani.

 

Kárpáti-Fehérvári Ágnes, az egyik közkatona
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában