Faültetés, önkéntes segítség, biodrogok

2019.08.29. 07:00

Környezet, egészség: tudatosan élnénk – Instagram-fogadóórát tartott Cser-Palkovics

A dohányzást is szigorítanák a fehérvári lakosok – derült ki Cser-Palkovics András polgármester Instagramon tartott fogadóóráján.

Szanyi-Nagy Judit

Az Aranybulla környezete is megújul 2022-re Grafika: önkormányzat

Környezet- és egészségtudatos életmód

A közösségi oldalon megfogalmazott kérdések, felvetések zöme a környezet- és egészségtudatos életmódhoz kapcsolódott. A dohányzás kérdésköre többször is felmerült: volt, aki a lakótelepek, szigetelt házak erkélyeinek esetében szigorítana a szabályokon, más a játszótereknél, parkoknál vezetne be korlátozásokat. A polgármester válaszából megtudtuk, a társasházaknak saját házirendjükben kell szabályozniuk ezt a tevékenységet, míg a közösségi kültéri helyek esetében a városvezetés kezdeményezésére a törvény szigorítása várható. Az elöljáró emellett – szintén egy felvetést követően – szívesen fogadja a konkrétumokat a biodrogosokkal (kedvelt helyszíneikkel) kapcsolatban, hogy velük szemben a rendőrség fellépése hatékonyabb lehessen.

A polgármester – mint megfogalmazta – zöld városban gondolkodik, így a megyeszékhelyen folyamatos a faültetés. Igazán nagy kiugrást a Fehérvár Tüdeje program jelent majd, több tízezer új facsemete elültetésével.

Az Aranybulla környezete is megújul 2022-re
Grafika: önkormányzat

Mindehhez a szabadtéri programok, projektek is kapcsolódnak: az Aranybulla környékének tervei elkészültek, a beruházás várhatóan a 2022-es emlékévre fejeződik be; a Tóparti középiskolánál található híd és a Fürdősor felújításának engedélyei megérkeztek, a céldátum a tavaszi időszak; a mini közösségi tér Munkácsy-iskola előtti része elkészült, a munkálatokat a Bugát felé folytatnák; 2022-re a „háromágú” Millenniumi emlékmű környezete teljesen megújul; s a palotavárosi tavak fejlesztései kapcsán a horgászegyesülettel is folyamatosak az egyeztetések.

Ikarus és önkéntesség

Az elektromos Ikarus buszok bevezetéséről tárgyalnak, hiszen alapos előkészítést igényel a menetrendbe állításuk.

A polgármester több kérdést is kapott az önkéntes lehetőségekkel kapcsolatban (faültetés, megrongált buszmegálló lefestése, szemétszedési akciók), amelyre a válasz: a segíteni szándékozó állampolgárok keressék fel a városvezetőt, hogy a konkrétumokat megbeszélhessék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában