speciális, egyedi tervezésű

2018.11.21. 14:17

Stéget adott ajándékba Fa Nándor

A hazai vitorlás sport legendája, a többszörös földkerülő hajós Fa Nándor úgy döntött, hogy egy speciális, egyedi tervezésű stéget ajándékoz a Velencei-tavi Vízi Sportiskolának a sukorói versenypályára. Gáláns elhatározása távolról sem volt a véletlen műve.

S. Töttő Rita

Fotó: VVSI

- A vitorlásaink és minden sportolónk számára példaképet jelentő Fa Nándor élete, pályája itt kezdődött, ebben a régióban – tudjuk meg a VVSI ügyvezetőjétől, Deák Csabától. – Székesfehérváron született és a Velencei-tavon sajátította el a vízen járás alapjait, előbb kenusként, majd vitorlásként. Itt tervezte és építette híres hajóját, a Szent Jupátot, amelynek fedélzetén Gál Józseffel 1985-1987-között első magyarokként megkerülték a földet. Soha, napjainkig sem szakadt el a tótól, amelytől oly sokat kapott. Minden bizonnyal ebből kívánt valamit törleszteni a mai, vízen járó, sportiskolánkban készülő gyerekek számára, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Ez a stég valóban felveszi a versenyt bármelyik európai stéggel – értékeli felhasználói szemmel az úszóművet Deák Csaba ügyvezető. – Fa Nándor megkérdőjelezhetetlen szakmai tapasztalata és a felhasznált anyagok minősége garancia számunkra. A stég kifejezetten a sukorói pályára készült, a helyszín által megkívánt technikai finomhangolásokkal. Vajon ki tudna ide jobbat csinálni nála, egy velencei-tavi gyökerekkel rendelkező igazi vízi embernél?

Fotó: VVSI

A 2-szer 12 méter alapterületű stég alumínium vázára speciális trópusi faborítás került. Az oldalmagassága 16 centiméter, így alig emelkedik ki a víz felszíne fölé. Ez alkalmassá teszi nemcsak a kajak-kenus, sárkányhajós és para-kajakos sportolók, hanem az evezősök számára is, hiszen a külső villáik nem akadnak el. A roppant stabil szerkezetre egy nyolcas egység tagjai is gond nélkül rá tudnak menni anélkül, hogy bokáig merülnének a tó habjaiba.

Az ajándékba kapott stéget novemberben helyezték el a sukorói pálya új, rézsűs partfala mellett. – A legbiztonságosabb és legstabilabb rögzítési módokat akkor már nyugodtan tesztelhetjük, hiszen a VVSI-ben sportoló gyerekek átköltöztek Agárdra, a téli szálláshelyükre. Tavasszal, a sukorói visszatelepülés után aztán bizonyára örömmel veszik majd birtokukba – teszi hozzá az ügyvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában