A lányok (nem is annyira) titkos élete

2018.04.22. 07:00

Hat fehérvári nagykövet a munka és a nők kapcsolatáról

Informatikus, gépészmérnök, fizikus - csak néhány azon szakmák közül, amelyek nevét hallva leginkább egy férfiembert képzelünk el szakemberként.

Szanyi-Nagy Judit

A fotón látható lányok (balról: Eszter, Bianka, Laura, Csilla, Dorka és Jázmin) nem a közfelfogás szerint „hagyományosnak mondható” szakmában szeretnének elhelyezkedni felnőttkorukban: van köztük leendő villamosmérnök, autóértékesítő és reáltudományokkal foglalkozó tanárjelölt is. Közös bennük az absztrakt és a természettudományok szeretete

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Pedig ez ma már közel sincs így: nők éppúgy ülnek buszok volánjai mögött, mint az esztergagépnél. Ilyen területen képzelik el magukat a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) tagjai is, akik egyben nagykövetei is annak a szemléletmódnak, miszerint a nők megállják a helyüket a „férfias” szakmákban egyaránt.

A most bemutatandó, fehérvári középiskolákba járó lányok a tanulmányaik terén is erősek az absztrakt, valamint a reál- és természettudományokban, érdekli őket a matematika, fizika, kémia, informatika és a biológia. Mint mondják, a NaTE nagyköveteiként feladatuk, hogy népszerűsítsék a lányok körében a tudományos elköteleződést, s hogy megmutassák, egyre többen vannak, akiket nőként olyan szakmák érdekelnek, mint az autószerelő, általános orvos vagy a reáltárgyakat oktató tanár.

Ugyanakkor azt is kiemelik:

az egyesület nem feministákat tömörít magában, nem céljuk a férfiak elnyomása és kiszorítása egy-egy munkahelyről

- csupán a ruhák és a műszaki pályák iránt egyaránt érdeklődő hölgyekről van szó.

Másképp gondolkodik a női és a férfi agy

- Új látásmódot, új nézőpontot kínálnak a nők a tudományban vagy egy-egy kutatásban, projektben. Egyszerűen másképp gondolkodik a női és a férfi agy, ezért fontos, hogy mindkét nemből hasonló arányban dolgozzanak egy projekten – erősíti meg az eddigieket a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium műszaki terület iránt érdeklődő tanulója, Forczek Bianka.

- Ráadásul a jövő szakmái között szerepel az informatikus, a programozó – és az egyelőre még ismeretlen területek -, ahol egy idő után nem lesz elég férfi, kellenek majd a nők is – teszi hozzá a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumának tanulója, László Laura.

A fotón látható lányok (balról: Eszter, Bianka, Laura, Csilla, Dorka és Jázmin) nem a közfelfogás szerint „hagyományosnak mondható” szakmában szeretnének elhelyezkedni felnőttkorukban: van köztük leendő villamosmérnök, autóértékesítő és reáltudományokkal foglalkozó tanárjelölt is. Közös bennük az absztrakt és a természettudományok szeretete
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Most leginkább a matematika és a fizika érdekel, később villamosmérnök szeretnék lenni – mondja a tizedik osztályos Forczek Bianka, akit már kiskora óta foglalkoztatnak ezek a tantárgyak. Szülei ugyanis építőmérnökök, ő pedig mindig is versenyekre és matematikával, fizikával kapcsolatos szakkörökre járt. Idén a budapesti MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetbe látogat el, hogy előadást tartson.

- Ide egy kisebb projekttel kapcsolódom: többedmagammal a Vénuszról írtunk szakcikket a Fizikai Szemle folyóiratba, amely valószínűleg a jövő hónapban jelenik meg – emeli ki Bianka.

A Ciszterci Szent István Gimnázium végzős diákja, Édes Eszter általános orvosnak jelentkezett.

- Ez nem egy tipikus férfiszakma, de a reál- és természettudományokat én sem vetem meg. A húgom minden-esetre matematikus szeretne lenni, édesapám pedig mérnök, korábban elő is adott a NaTE által szervezett Lányok Napján Székesfehérváron – mondja Eszter, aki úgy tapasztalja, a cégek most már egyre inkább nyitnak ezeken a területeken a nők felé is.

Női autószerelő

László Laura autószerelőnek tanul a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. Mint mondja, mindenképpen autókkal szeretne foglalkozni, felnőttként szívesen lenne autóértékesítő, ahol számít a kreativitás, és az sem árt,

ha tud bánni emberekkel. Ő azonban azt tapasztalja, a nőknek nehéz elhelyezkedniük a műszaki területeken.

- Van olyan lány ismerősöm, akit azért nem alkalmaztak egy cégnél, mert szerintük elvonná a férfiak figyelmét. Egy másik esetben pedig en bloc a fiatal nőket ignorálták, mondván, ők hamarosan családot terveznek, így feleslegesen fizetett munkaerők – részletezi.

Csapi Dorka informatikai mérnök édesapjától „örökölte” a reáltudományok iránti érdeklődését. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumba járó lány ugyanakkor a humán vonal iránt is érdeklődik, édesanyja révén.

A NaTE székesfehérvári nagykövetei (balról): Csapi Dorka, Molnár Jázmin, László Laura, Kasnya Csilla, Forczek Bianka és Édes Eszter
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Matematika-biológia szakos tanár szeretnék lenni. Mivel reálos osztályba járok, a kortársaim nagy része kedveli ezeket a tantárgyakat. Persze vannak olyan ismerőseim is, akik inkább a történelmet és az irodalmat kedvelik, ők hadilábon állnak a matematikával – mondja Dorka, aki a korrepetálásai során sokszor találkozik azzal a kérdéssel: „De miért kell ez nekünk?”.

- Ha látnánk, hogyan működik a matematika a gyakorlatban, és az iskoláknak több lehetőségük lenne kísérleteket végezni, valószínűleg többen kedvelnék ezeket a tantárgyakat – magyarázza.

Hercegnőből az informatika felé

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanulója, Kasnya Csilla kiskorában még hercegnő szeretett volna lenni, végül a matematika felé vette az irányt. A végső elhatározásban a NaTE székesfehérvári job-shadowing napja erősítette meg: itt találkozott számára szimpatikus cégekkel, pozíciókkal.

- Az informatika területén képzelem el a jövőmet. Idén előre hozott érettségit teszek a tantárgyból, a tanulmányaimat pedig a Corvinuson, esetleg külföldön, Ausztriában vagy Németországban folytatnám – meséli Csilla, akinek a választása azért is érdekes, mert az informatika hivatalos nyelve az angol – a lány mégis a német nyelvet kedveli.

A tópartis Molnár Jázmint sok minden érdekli: kiskorától kezdve orvos szeretett volna lenni, most matematika- fizika szakra jár, mégis biológia- és kémiaeredményeivel tanul tovább. Mint mondja, sokat köszönhet a NaTE-nak: a szervezők és a tagok segítettek neki a pályaválasztásban, s általuk a kommunikációs készsége is fejlődött.

Egyre több nő jelenik meg a tudományban

A budapesti székhelyű Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) tagjai azon dolgoznak, hogy nők és férfiak számára egyenlő lehetőségek álljanak rendelkezésre: a tagok ugyanis olyan világban szeretnének élni, amely integrálja és egyformán elismeri mindkét nem tudását a társadalmi és a technológiai innováció folyamataiban. Éppen ezért számos olyan programot szerveznek országszerte, amely – többek között – igyekszik lerombolni a meglévő sztereotípiákat, vagy segíti a fiatal lányok elhelyezkedését a műszaki területeken. A „job-shadowing” program során a tizenéves lányok érdeklődését igyekeznek felkelteni a műszaki, természettudományos és informatikai területek iránt úgy, hogy a hölgyek beleláthatnak a cégek mindennapjaiba. Ezt a törekvést az április 26-án, Székesfehérváron is megrendezendő Lányok Napja egyaránt továbbviszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában