Fejérben is biztatóak az adatok

2023.03.15. 08:30

KSH: tovább bővült a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliek száma

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kimutatásából kiderül: 2022 harmadik negyedévében az előző évhez képest tovább bővült a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta is. Bár az átlagkeresetek kimagaslóan emelkedtek, a magas infláció miatt a bérek vásárlóereje érdemben nem nőtt.

Héjj Vivien

Fejérben az országosnál is kedvezőbbek a munkanélküliségi mutatók

Forrás: KSH

A hivatal felmérése szerint 2022 harmadik negyedévében a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 712 ezer főt, ami az előző év azonos időszakához képest 1 százalékos növekedést jelent, ugyanakkor az inaktív munkavállalók száma 2,6 százalékos csökkenéssel 2 millió 433 ezer fő. A munkanélküliségi adatok is pozitív változást mutatnak: 2021-ben 190 ezer fő keresett állást, ez a szám egy év alatt 6 százalékkal csökkent.

A foglalkoztatottak aránya a legtöbb vármegyében bővült, Fejérben ez az arány 77,2 százalék, ami 2,6 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A munkanélküliség területi különbségei enyhültek, a 15 – 74 év közöttiek munkanélküliségi rátája országosan 3,6 százalék. Fejér vármegyében a munkanélküliek aránya 2,4 százalék.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása arra is kitér, az átlagkeresetek vásárlóereje alig változott az elmúlt évhez képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022 harmadik negyedévében 500 400 forint volt, ami nominálisan 16,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában