Acélgyártás

2023.02.26. 10:00

Dunaferr: megkezdődött a termelés felfuttatása

Az első időszakban havi 60 ezer tonna acélt tudnak majd előállítani bérgyártásban

Házi Péter

Újra megindulhat az érdemi termelés a Dunaferrben

Fotó: Vémi Zoltán

A Dunaferr 2-es számú kohójának újraindításával gyakorlatilag megkezdődött a termelés stabilizálása, majd felfuttatása a Dunaferrnél - értesült dunaújvárosi laptársunk.

Lépésről lépésre halad a Dunaferr újraindítása, a kapacitás kihasználtság felfuttatása - írja laptársunk, a duol.hu.  Egyelőre havi 60 ezer tonna acélt lesz képes előállítani a dunaújvárosi vasmű, mégpedig úgy, hogy azt a brit Liberty Steel Csoport érdekeltségébe tartozó magyar leányvállalattal kötött bérgyártás keretében teszi majd.  

A nagyolvasztó újraindult, stabilizálták a a működését és legyártották az első nyersacél adagokat is, megkezdődött az acélbugák öntése. Az így előállított félkész termékek révén a Dunaferr ismét bekapcsolódhat az európai acélgyártásba. Az acélbugák a meleghengerműbe kerülnek, ahol a duol információja szerint gyakorlatilag pár nap múlva, már március elején, megindulhat a termelés.

Amint arról mi is beszámoltunk,  a Liberty Steel Group menedzsmentje a múlt héten személyesen is járt a dunaújvárosi gyárban. A brit-indiai szakemberek megerősítették együttműködési szándékukat a Dunaferr-rel a bérgyártás területén.

Mint ismeretes a Magyar Kormány a csődtörvény módosításával segített a cég felszámolásának elindításában, ami azért volt szükséges, mert így végre egy kézbe került az irányítás, átláthatóvá vált a működés, lehetőség lett a Dunaferr megmentésére. Ennek a folyamatnak az egyik fontos lépése a dolgozók bérének hat havi átvállalása a Kormány részéről, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök  és a térség országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos jelentett be, egyértelművé téve azt, hogy az acélipari cég megmentése - az itt élő családok és a szakmai kultúra megőrzése szempontjából is - prioritás.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában