Darabokban került a platóra

2023.06.14. 15:00

Van esély rá, hogy véget ér a költöző kút kálváriája (videó)

Daruval szedték elemeire a Szent György kutat a Tompa Mihály és a Kecskeméti utca találkozásánál. Az alkotás Bory Jenő kezét dicséri és korábban a Zichy ligetben lakott, de fél évszázada a Barátság liget volt az otthona.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sokan talán nem is tudják, hogy hol van a Barátság liget, pedig egy körbekerített játszótér, néhány fa és kis füves terület is csendesen simul hozzá a nagy forgalmú Tompa Mihály utcához ott, ahol a Kecskeméti beletorkollik. A néhány négyzetméternyi füves részen áll a Szent György kút. Bory Jenő alkotása valaha szebb időket élt meg, majd a hatvanas évekig a Zichy ligetet díszítette, de onnan költöznie kellett. Akkor került át a Barátság ligetbe, de ott már nem nyerte vissza régi fényét. A miliő, amibe került, nem emelte ki tagolt formáját, jelentős méreteit, és bár a vizet bevezették a kútba, a Barátság ligetben már nem csorgott víz a szögletes felső karimáról az alsó, szélesebb medencébe, és az arra járók sem enyhíthették szomjukat a kút patinás színesfém kifolyóján.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azóta évtizedek teltek el, és az időjárás nem volt kegyes a szinte elfelejtett műalkotáshoz. A beton fagyott, mállott, ezért úgy tűnt, hogy a Szent György kút, szétfoszlik, elpereg, majd belesüpped a Barátság liget zöld talajába, azonban szerdán reggel felébresztették fél évszázados álmából. Nem csók, hanem két roppant daru és szakemberek szorgos keze keltette fel és nem királyfik karjai között eszmélt, hanem kötelek, spaniferek és hevederek szorításában.

-Az elmúlt évtizedekben amortizálódott, emiatt még évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem egy gondolat, hogy a Szent György kútnak sokkal méltóságteljesebb helyett kellene keresni. A polgármester úrral az elmúlt években sok egyeztetést, megbeszélést tartottunk ebben az ügyben, és most eljött az a pillanat, amikor szétszedjük, és megkezdődik a felújítás. A Bory név Székesfehérvárhoz komolyan, erőteljesen kapcsolódik, és van egy nagy műemlék objektumunk, a Bory vár. Úgy gondolom, hogy a mester alkotásait mindenképpen meg kell őrizni az utókornak, különösen a székesfehérváriaknak, mondta Földi Zoltán önkormányzati képviselő, miközben a városgondnokság autói felvonultak a munkaterületre.

Felmerült a kérdés, hogy meddig tart a felújítás, és ha elkészül a kút, hol láthatja majd a lakosság?

-Annyit elárulhatok, hogy a Felsővárosból nem kerül ki a kút, de mivel Bory Jenő alkotásainak mindenkinek, és főleg minden székesfehérvárinak meg kell, hogy dobogtassa, vagy éppen kicsit túl kell, hogy dobogtassa a szívét ezért másik helyre kerül, Felsőváros határára, egy olyan helyre, ahol nagyon sokan fogják majd látni nap mint nap. Most szétszedjük, bedepózzuk és akkor majd ki fog derülni, hogy mennyi pénzbe és időbe kerül majd a felújítás. Aztán az elkövetkező hónapokban felújítják, és összerakják és idén ősszel már csodálhatják a fehérváriak a kutat, annak teljes pompájában, mondta Földi Zoltán önkormányzati képviselő.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szétszedés utáni vizsgálattól függ tehát a felújítás menete, költsége és ideje. A feladat összetett, hiszen vannak figuratív elemek, maga Szent György lovag alakja és a sárkány. A középső részen a pillérek rossz állapotban vannak. A szétszedés és a hibák javítása, esetlegesen elemek cseréje már a kőfaragó feladata.

-Minden ilyen alkotásnál az az elsődleges cél az, hogy megőrizzük az alkotó keze munkáját, így ebben az esetben is erre fogunk törekedni. A kút külön darabokból áll, így reményeink szerint könnyedén szét tudjuk majd szedni, éppúgy, ahogy akkoriban ezt összerakták, és ahogy aztán idekerült a mostani helyére, hiszen ez egy költöző kút. Nagyon remélem, hogy most, a felújítást követően méltó helyre kerül majd, mondta Nyakas Pál kőfaragó mester.

Az elemekre bontott műemléket a városgondnokság teherautója szállította a tárolás, illetve a későbbi felújítás helyére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában